Общество

27 November 2014

Прегледана: 1288 пъти

Човекът, стадото и неправилната БългарияПродължавам да съм на мнение, че в нашата държава най-големият проблем са хората. Прости, неуки, някои уж образовани - пък кухи, крадливи, лицемерни, лъжливи, аморални, корупционно предразположени крайни материалисти. Не може да очакваме някаква радикална промяна в държавата - като система от институции и суверенна територия - при положение, че българското общество е нездраво, загърбило божествената си същност и духовните ценности, със сбъркани представи за добро и зло и крайно незаинтересовано от случващото се извън един много тесен кръг от неговото обкръжение.
Обобщено, дори е неправилно в България да се говори за съществуването на каквото и да е гражданско общество. По-скоро тук са налице отделни едно от друго, хомогенни по същина, капсулирани и непродуктивни гнезда. Времево векът може да е 21-ви , но като етап на развитие сме все още в началото на 19 век.
Ние сме една стадна нация, водена от низши страсти и емоции, която изобщо не е наясно по кой път е тръгнала и докъде ще я изведе той.
В България няма елит. Интелигентните хора са мачкани. Телевизиите ни налагат простаците като еталон за успешни, можещи и знаещи модели на подражание. Като по този начин халтурата на всички нива в публичния, семейния и личния живот се възпроизвежда и възпроизвежда...
В никакъв случай не мога да подкрепя тезата, че политиците са единственото зло на България и просперитетът и благоденствието на отделния индивид зависи, едва ли не,само и конкретно от тях. Не е правилно да бъдат натоварвани шепа хора с негативите на цял един народ и винаги да бъде търсена вината извън вътрешния свят на отделния човек.
Крайно време е в България да започнем да гледаме на хората като отделни личности, да бъде изнесено встрани колективното съзнание, и да поставим в центъра на събитията Личността. А не държавата и нейните институции! Защото личностите правят история, а не институциите! Да се обърнем с лице към духовното, като мъдри човеци, победили материалното. Смъртоносно наложително е в тази държава да се започне да се изрича силно и на всеослушание истината, а не тя да бъде потулвана, търсещите я да бъдат заклеймявани като дисиденти, а масата овцеподобни да изпитват панически страх от нея и нейните проводители.

Стоян Тончев

Zadkulisite.comИНСТИТУТ ЗА ПРАВНИ АНАЛИЗИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ написа на 28/11/2014г. 15:54ч.
http://www.ipai-bg.eu/bg/page/na-vnimanieto-na-glavniya-prokuror-ima-li-koruptsionni-shemi-v-obshtina-pomorie-pri-provezhdaneto-na-obshtestveni-poruchki-za-blizo-5-miliona-leva.html


Новините от България написа на 27/11/2014г. 17:39ч.
Браво много добре казано но на малко висок стил на който Мутрите няма да те разберат !


Истина написа на 27/11/2014г. 13:03ч.
Абе Стояне като не уважаваш ти самия себе си (народа от който произлизаш) не чакай някой друг да те уважи и не си мисли че си велик пак виж народа прост. Има си хубави поговорки в България наяла се въшка и на чело изляла. Как хора като вас не спряха да обиждат народа български?! Срамота че имаме такава интелигенция дето вместо да се бори с мутрите и поведе народа плюе собствения си народ като смята че плюнките не падат върху тях. Всички сте интересчии. Бог да пази баба Пена че от такива интелигенти като вас полза няма.
Име:

Коментар:Моля попълнете капча кода по-долу
captcha

Меню