Банкова ваканция – като опит за държавен преврат?!

Банкова ваканция – като опит за държавен преврат?!

Най-после Румен Гечев събра смелост и изрече истини!ГЕРБ, ДПС и Президентството готвели банкова ваканция и ново правителство без избори в края на юни месец. Това заяви в предаването „Добро утро, България!“ по TV7 Румен Гечев от „БСП – Лява България“.
Решението за банкова ваканция, което означава затваряне на всички банки в страната за определен срок, е трябвало да бъде взето на среща с президента в последния петък на месеца. В понеделник сутринта държавата трябвало да осъмне със затворени банки. Целта била набързо да се свали кабинетът „Орешарски“ и да се сформира нов в коалиция на ГЕРБ и ДПС!
Да се затвори банковата система на 30 юни с цел, формиране на ново правителство веднага, без парламентарни избори и това ако не е опит за държавен преврат – здраве му кажи!
Месеци наред в печата се промъкват части от истината, полуистини за този страховит сценарий, но нито една медия не се реши да разнищи тази история.
Необяснимо е и защо ДАНС и Прокуратурата също не разследваха опита за налагане на банкова ваканция, което би било логично тъй като води до държавен преврат и смяна на властта чрез банкова ваканция!
Отговорът засега е следният – ДАНС и Прокуратурата са зависими от групата, решила да смени властта – т. е. те са силно политически зависими от хората, участвали в изготвянето на този сценарий.
В Наказателния кодекс, неговата Особена част, в Глава първа, наречена ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА и нейният Раздел I е записано ясно следното:
Чл. 96. (1) (Доп. – ДВ, бр. 41 от 1985 г., бр. 50 от 1995 г., изм., бр. 153 от 1998 г.) Който с цел да подрови или отслаби властта в републиката или да й създаде затруднения, лиши от живот държавен или обществен деятел, се наказва с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
Чл. 97. (Доп. – ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм., бр. 153 от 1998 г.) Който с посочената в предходния член цел извърши общоопасно престъпление по чл. 349 или 350 , се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
Т. е. текстът го има, налице е и престъпно деяние с цел отслабване на властта, но няма кой да го приложи към организираната престъпна група, съчинила сценария за смяна на правителството чрез банкова ваканция – затваряне на всички банки в страната!
Въпросът кой предложи „замразяването” или банковата ваканция се оказа в дъното на спора в първия политически дебат преди изборите.
Политици са обсъждали банкова ваканция, т. е. затваряне в един ден на всички банки!
Различни варианти за налагане на частична банкова ваканция са били обсъждани между представители на основните политически сили, ръководството на БНБ и на водещите банки на две срещи – в централната банка и в президентството. Банкова ваканция означава най-общо ограничаване на финансови операции, тегления и плащания от всички трезори.
Основен застъпник на ваканцията било ДПС в лицето на нейния представител, депутатът Йордан Цонев. ГЕРБ са били „за“, ако не се намери друг изход. БСП е била твърдо против, загрижена за имиджа на партията, след като при управлението на Жан Виденов през 1996 г. имаше вълна от банкови фалити.
От ръководството на БНБ са аргументирали различните варианти на подобна стъпка, без да заемат твърда позиция. Основното предложение е било да се постави дневен лимит на сумите, които могат да теглят граждани и фирми.„Искаха да блокират банковата система за свои политически цели” заяви Румен Гечев. – Целта на ГЕРБ и ДПС беше предизвикване на хаос за ден-два, падане на сегашното правителство и формиране на нов кабинет в рамките на този парламент – без БСП.
След като Румен Гечев изнесе информацията, че ГЕБР, ДПС, членове на УС на БНБ и президента са предложили банкова ваканция, за да бъде сменено правителството без избори, Бойко Борисов обвини Гечев в лъжа, като каза, че нито той, нито хора от ГЕРБ са участвали в консултациите с БНБ и банките и че нищо не зависело от тях, а нарочно от БСП се опитват да ги направят съпричастни и отговорни.
Гечев отговори: „Казах истината, дали някой е засегнат, си е негова работа. Става дума за стратегически решения и обществеността има право да знае кой, какво и защо е предлагал или подкрепял. Домакинът на срещата, управителят на БНБ г-н Искров, представи г-н Владислав Горанов като специално упълномощен от г-н Бойко Борисов да участва в обсъждането. С него беше и г-н Московски от ГЕРБ. Имаше още двадесетина души, в това число представители на правителството, на държавната Българска банка за развитие, на Асоциацията на търговските банки, както и представители на двете засегнати банки.Предложението на БНБ, която по Конституция отговаря за банковата система, бе направено от подуправителя г-н Калин Христов. Г-н Горанов ясно и категорично каза, че ГЕРБ подкрепят предложението на БНБ. Какво повече? Това предложение на БНБ бе подкрепено също категорично от г-н Йордан Цонев. Като упълномощен представител на БСП изразих категорично несъгласие с предложеното решение под формата на „банкова ваканция“ и приведох нашите икономически и политически аргументи… Нашата позиция (на БСП) съвпадна с позицията на Асоциацията на търговските банки. Особено категорично и остро срещу „банковата ваканция“ се изказа бившият управител на БНБ г-н Светослав Гаврийски. Така че всякакви усуквания и сълзи със задна дата будят недоумение. Всеки да си носи отговорностите по това, което предлага. Откъде накъде БСП трябва да влиза в сценария на наши политически конкуренти, тласкащи ни в капан преди изборите. Нека предприемачите и гражданите да знаят кой, защо и с какви цели е готвел фактическо блокиране на банковата система за свои политически цели… Освен това не съм обиждал никого. Ако даден политически лидер в понеделник сутринта тръби, че е пращал супер експерти да спасяват банковата система, а в сряда твърди, че не е пращал никакви експерти и „нито е чул, нито е видял“, то това е проблем от друг характер…
… Никой от БНБ, ДПС и ГЕРБ не представи числа и разчети. Изтъкваха се „принципни“ аргументи, разказваха се спомени от банковата криза в САЩ през 1929-1932 г., имаше малко екзотика и от Кипър. Но числа и разчети за България нямаше…
… искам да споделя, че последиците щяха да бъдат изключително тежки. Само си помислете какво става с десетки хиляди фирми, чиито сметки са блокирани или има ограничение върху размера на преводите. Или трудности по получаване на заплатите в края на месец юни, или плащането на образованието на децата или летните почивки. Според мен целта беше предизвикване на хаос за ден-два, падане на сегашното правителство и формиране на нов кабинет в рамките на този парламент – без БСП. Осуетихме този опит и това видимо е изнервило някои хора в парламента. Да, сега вместо комфортно управление и подготовка на изборите ще трябва да влязат в обяснителен режим. Нека се обясняват, истината е една и видна отвсякъде. Важното в случая е, че не позволихме да се нагнетява криминално-политическа криза в банковата ни система…”
Гечев разкри, че подуправителят на БНБ Калин Христов е предложил да има банкова ваканция.„Никой не е предлагал така наречената „банкова ваканция”. Това каза на 11 юли Иван Искров, управител на БНБ, на извънредно заседание на Комисията по бюджет, предаде репортер на „Агенция „Фокус”. „В БНБ заедно с колегите си от банковия сектор, които са присъствали като експерти, сме проучвали и обсъждали целия възможен и познат опит в Европа и света, какво се случва по време на липса на доверие. Никой не е предлагал такова нещо и тук има присъстващи, които са били и могат да го потвърдят”, обясни Искров. „Когато отидохме, а това, че някой сега иска да си прави дивиденти от това нещо, това е друг въпрос, а аз не искам да влизам в политически разговори. Когато отидохме при президента с предложението и аз докладвах, казахме няколко мерки, но нито една не включваше банкова ваканция да бъде дискутирана, отхвърляна и т.н. Нека направим разлика между проучване на опита на всички страни в ЕС и не само. И това, което предложихме и се обсъди, и се постигна за щастие и нещастие национален консенсус”, каза още той.Според ExpressNews, от 7 юли, зад идеята за „банкова ваканция“ /т.нар затваряне на всички банки/ стояха определени кръгове в ГЕРБ и ДПС, управителят на БНБ Иван Искров и „Първа инвестиционна банка“.Според информация на „Капитал“ във връзка с промъкналите се факти за затваряне на всички банки, с цел второ правителство в рамките на 43 Народно събрание, на среща в БНБ са били обсъждани варианти от затваряне на всички банки за няколко дни, до ограничение за теглене в рамките на месец. Целта на „упражнението“ е била повече от проста – създаване на банкова криза, хвърляне на вината върху БСП и премиера Орешарски, и сформиране на второ правителство в рамките на този парламент между ГЕРБ и ДПС. След дълги дебати и аргументите на представителите на банковия сектор, че това би довело до катастрофални последици, до подобна идея не се стигна.„Капитал” „пропуска” името на президента, който също е подкрепил това предложение на консултациите при него, тъй като вестникът е под влиянието на приятеля на Плевнелиев, Иво Прокопиев.
Изнесено бе, че Владислав Горанов от ГЕРБ, е бил един от основните лобисти за банкова ваканция, заедно с депутата от Движението за права и свободи Йордан Цонев.
Йордан Цонев разказа, че са обсъждани различни варианти в различни формати през почивните дни след атаките срещу банката. „Разискваха се всички варианти на няколко спешни заседания, в които участваха различни хора“, обясни той.„В понеделник сутринта при отварянето на ПИБ и останалите банки вероятността криминалната атака да стане системен риск беше огромна. Ние трябваше да сме 100% сигурни какво правим в случай А, Б, В. Ако не можехме да осигурим достатъчно ликвидна подкрепа, твърде вероятно беше да се наложи да един или два дни да не отворим“, каза Цонев, но не уточни дали визира една или повече банки.
Той описа още как финансовият министър е разпоредил в събота и неделя да се подготви емитирането на дълг, както и че към неделя на обяд това е било свършено. Търговските банки подкрепили сценария и тогава станало ясно, че не са необходими никакви ваканции и има възможност за ликвидна подкрепа на ПИБ и други банки.„Не искахме да коментираме тези сценарии пред медиите, защото това беше работа на експертите. Не защото се върши нещо нередно, а защото интерпретацията може да доведе до нова вълна от паника и страх“, обясни той.„Ако искате, ще кажа, че такива варианти се разискват и в момента – не за банкова ваканция, а колко варианта има да се подкрепи КТБ.
На две срещи – първата в БНБ и другата при президента е разискван вариант за затваряне не всички банки, т. е. банкова ваканция.Според Гечев, всички останали участници на спешната среща при президента, включително и БНБ, искали въвеждането на банкова ваканция. С това се целяло да се взриви финансовата система и по същество било опит за държавен преврат. Гечев разкри, че подуправителят на БНБ Калин Христов е предложил да има банкова ваканция.Според друга версия – банковата ваканция е искал Йордан Цонев от ДПС. Да е чул някой Лютви Местан да е влязъл в конфликт с Цонев по повод предложението за затваряне на всички банки.
По време на предизборния дебат по Нова телевизия Румен Гечев отново настоя на тезата си, че президентът Росен Плевнелиев е използвал проблемите с КТБ, за да направи своеобразен преврат и заради това е скрил Стенограмата от консултациите при него.„Г-н Цонев, вие предложихте банкова ваканция, а началникът на Лиляна Павлова го одобри“, припомни на друг телевизионен дебат лидерът на България без цензура Николай Бареков и се обърна към водача на листата на ГЕРБ за Варна с думите: „А вашият кандидат за премиер заяви, че държавата е във фалит“. Цонев предпочете да не отговори, а Павлова избяга от отговор, уж опитвайки се да усмири шумната агитка на ГЕРБ.„Нито представители на ГЕРБ, нито лидерът на партията Бойко Борисов не са говорили никога за банкова ваканция”. Това обяви в кулоарите на Народното събрание Борисов, предаде БГНЕС.
Запитан дали ако не той, то поне неговите пратеници на преговорите с банките и БНБ са защитавали подобна идея, Борисов ядосано отвърна, че „няма наши хора там – управлението се държи от БСП, ДПС и „Атака“ и от тях зависи“.
Обсъждани са четири варианта – защо точно този искат да ни препишат на нас, попита Борисов и още веднъж побърза да се оправдае, че той не е бил там.
Друго условие, поставено от Борисов, е да се потърси персонална отговорност на службите за атаката по КТБ „с жандармерия и всичко, което сътвориха – то бяха убийства, беше чудо“.“Парите за КТБ ще бъдат от резерва, а като се изпразни резерва и не се запълни, при следващо бедствие какво се случва“, попита Борисов и обясни, че иска да предпази следващите правителства от криминални действия с прякото участие на криминалистите от ДАНС и МВР. „Криминалните действия бяха на Йовчев и Лазаров с полицията около офисите на КТБ“, категоричен бе той.
Не за първи път Борисов показва колко е бос в законите и правилата, но няма да го коментирам тук.
След лидера на БСП Михаил Миков и председателят на ДПС Лютви Местан поиска разсекретяване на Стенограмите от консултацията при президента Росен Плевнелиев за КТБ. „Ако след разсекретяването се окаже, че някъде в протокола се съдържа изказано от мен или от г-н Йордан Цонев искане за банкова ваканция, напускаме листите на движението и политиката“, заяви Местан по Нова телевизия. Повод за заканата му стана искането на Миков за подобно разсекретяване и обвиненията на соцлидера, че ДПС и ГЕРБ са поискали банкова ваканция. А това щяло да стане ясно от Стенограмата от консултациите при държавния глава.
Лидерът на ДПС Лютви Местан хвърли неочаквана ръкавица на председателя на БСП Михаил Миков. Предизвика го на тежък политически облог.
Той беше попитан дали подкрепя предложението на Миков за подобно разсекретяване. „По изключение ще се съглася с г-н Миков“, каза Местан за доскорошния си партньор в управлението и го предизвика.“Ако обаче се окаже че подобно предложение за банкова ваканция не се съдържа никъде в стенограмата, очаквам симетрично действие от страна на г-н Миков и той да напусне партийните листи“, доразви облога лидерът на ДПС. „Не може да се отправят такива безочливи обвинения“, възмути се Местан.
Версията на в. „Капитал”: ТУК
На 11 юли т. г., на заседание на Бюджетната комисия в парламента управителят на БНБ Иван Искров заявява, че банкова ваканция не е предлагана. Проучвани били всички варианти, познати в Европа, за преодоляване на недоверието в системата. Председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) излага своята версия за хода на разговорите от последните дни на юни, според която едва ли не, сложността на вземането на решение е била в понеделник или се отваряли ПИБ и останалите банки, въпреки риска, че атаката се разпростира към още няколко банки. Другият вариант бил вероятността тази криминална атака да се превърне в системен риск.„…Управителния съвет на БНБ и правителството, не можехме да осигурим достатъчно подкрепа, твърде вероятно беше да се наложи да дадем още един-два дни. Което означава, за да не всяваме паника, тези 1-2 дни да не отворим. За да няма паника! Да осигурим ликвидна подкрепа…
… По тази причина трябваше да бъдем на 100% сигурни какво правим”.
Относно банковата ваканция /обсъждана след атаката срещу ПИБ/ става въпрос за много варианти – да не се отвори в понеделник, да не се отвори три дни, да не отвори една банка, да не отворят три банки, защото в петък следобед (27 юни) бяха застрашени още няколко банки.
Това обяви Йордан Цонев от ДПС, бивш председател на парламентарната бюджетна комисия, в предизборния формат на Нова телевизия „Кастинг 240“ на въпрос кой е предложил и кой е подкрепил идеята за банкова ваканция.
По думите му ваканцията е била вариант заради липсата на възможност за ликвидна подкрепа в събота и неделя без помощта на другите банки.
В крайна сметка на заседание в БНБ на 28 юни банкерите поели ангажимент за 2.4 млрд. лв. дългова емисия, която била подготвена от финансовия министър Петър Чобанов (в момента водач на листи на ДПС).„Ако едни пари са загубени, изхарчени, или ги няма, или трябва да ги плати данъкоплатецът, или да ги загубят хората. Трети отговор обикновено няма”, коментира Владислав Горанов, кандидат за депутат от ГЕРБ по време на дебата в Нова телевизия.Политици като организирана престъпна група?„Банката е имала проблеми с кредитораздаването, но няма никакво съмнение, че е имало политическа атака срещу банката. Следствието и съдът ще трябва да установят кои са точно физическите лица, участвали в този процес.”
Акционери кредитополучатели, кредитори коментира Гечев, че са сред виновниците за хала на банката.В студиото на тв7, предаването „Добро утро, България!” кандидатът за депутат Румен Гечев каза: „Решението на проблема на КТБ трябва да е без да се ангажират средства на българския данъкоплатец. Това поддържаме аз и моята партия и кардинално се различаваме от политическите опоненти – ГЕРБ, ДПС и Президентството и затова незнайно защо Президентството отказва демократичното право на искането на БСП и обществеността да се разсекретят протоколите от разговорите /става дума за Стенографския протокол от срещата и консултации при президента Росен Плевнелиев от 29 юни т. г. – бел. Л. М./, при президента и БНБ. Там се тропаше по масата едва ли не и се искаше, настояваха ГЕРБ, ДПС и президента – президентът си беше приготвил предварително отпечатано Комюнике за актуализация на бюджета, и то такава, че целият български народ да плати. Да реши проблема с КТБ и да бъдат изплатени влоговете на всички фирми и граждани, независимо от размера на влоговете. Т. е. извън ограниченията на българския и европейски закон – до 100 000 евро. Нещо, на което ние се възпротивихме категорично, и да се използва питата на българския народ, за да се плати чужда политическа игра.”
На въпрос на Диана Радева: „Казвате, че ГЕРБ, ДПС и Президента са били заедно на тази среща в края на месец юни? Кой предложи банковата ваканция?”, Гечев отговори: „Очевидно. Не само на тази среща, а и срещата в БНБ, неформалната среща при премиера… банковата ваканция официално беше предложена от управата на БНБ, но очевидно от много отдавна те /предложенията за банкова ваканция – бел. Л. М./ са готвени и с ГЕРБ и ДПС, по мои наблюдения, тъй като в предварителните разговори на експертно равнище, а и в разговорите в БНБ беше съвсем очевидно откъде идва информацията, как са съгласувани, но така или иначе позицията беше заявена пред 25-30 свидетели. Така че тук няма никакво съмнение – ГЕРБ, ДПС и Президентството подкрепяха идеята за това – КТБ, липсващите средства да бъдат наваксани от българския народ и второ, да се поеме риск в понеделник, в края на юни, да се затвори банковата система с цел, формиране на ново правителство без парламентарни избори. /Датата за затваряне е била 30 юни, понеделник – бел. Л. М./.
Господин Горанов /Владислав Горанов – бел. Л. М./, днес сме неделя, утре е понеделник – затваряте банките. Какво правите ако утре, в понеделник, проблемът е същият. Пред около 25 души свидетели в БНБ, господин Горанов каза: „Г-н Гечев, другият понеделник ще има ново правителство”. Аз много благодарих за тази откровеност на г-н Горанов, тъй като той направи тактическа грешка и издаде основната цел на ГЕРБ – формиране на ново правителство между ГЕРБ и ДПС в рамките на миналия парламент… Много полиици са казвали, че няма да се коалират , а след това се коалират с ДПС, което не е престъпление. В крайна сметка българският народ решава кой влиза в парламента, право на партиите е да се коалират или да не се коалират…”„Гаранционният фонд не е достатъчен за изплащане на депозитите до 100 000 евро. Тука има различни варианти – и аз не знам защо ГЕРБ, ДПС и Президентството, особено служебното правителство нагнетяват, налагат версията, че единственото решение е, вземането на допълнителен държавен дълг.
Гечев обвини ГЕРБ и ДПС, че са поискали банкова ваканция. Емил Хърсев също бил за банкова ваканция в събота, след като дръпнал 30-минутна реч. Банковата ваканция е била гласувана в неделя от ГЕРБ и ДПС, посочи Гечев.
Депутатът от БСП Румен Гечев обяви, че представители на ДПС, ГЕРБ и БНБ са искали ограничена банкова ваканция и идеята е била почти наложена заради паниката на вложители в ПИБ, но той и председателят на НС Михаил Миков са се противопоставили.
Затваряне на всички банки за неопределен срок – предизвикване на хаос в държавата с цел смяна на действащо правителство с друго в рамките на 43-ти парламент.
Три месеца бяха необходими, за да се появят откъслечни признания за този сценарий. Всъщност не само сценарият е страховит, но и възможността политици да отварят и затварят банки като оказват натиск върху Централната банка!
И тези признания минават между другото – в момент когато една банка е затворена и срокът за одит непрекъснато се удължава.Тези признания идват в момент когато Главният прокурор приема за нормално да бъдат арестувани трима души за подготвяно убийство, а по-късно да се извини, че е станала грешка?!Признанията за банковата ваканция идват в момент когато президентът е определил, че затворена банка няма да отвори врати поне до след изборите?!Признанията за готвена банкова ваканция идват в момент когато управителят на Централната банка отива на почивка, докато след всеки готов одит е насрочвал следващия и е обявявал, че му е нужно политическо решение за казуса с банката, която е затворил?Признанията за готвена банкова ваканция идват в момент когато хиляди вложители протестират пред Централната, БНБ.Признанията за готвена банкова ваканция идват в момент когато Главният прокурор говори да се действа над закона, и се изказва като политик за банкова институция.Признанията за готвена банкова ваканция идват в момент когато управителят на Централната банка заявява, че Фондът за гарантиране на влоговете е готов да плаща веднага щом БНБ отнеме лиценза на КТБ!Признанията за готвена банкова ваканция идват в момент когато от Европейската комисия съобщиха, че е започнала процедура срещу България заради забавеното изплащане на гарантираните влогове. Според евродирективата гаранционната схема се задейства до 25 дни, след като банката е спряла да плаща депозитите, докато според българския закон първо трябва да се отнеме лицензът на кредитната институция?!
Изпратено е официално писмо до българските власти, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на комисията.
ЕК критикува и процедурите по специален надзор, наложени на КТБ и „Виктория“. Според Брюксел става въпрос за „непропорционално ограничение на свободното движение на капитали“. Оттам припомнят, че прилагането на тези процедури е свързано с блокирането на всички плащания, а законите у нас дават възможност и за мерки с по-малка намеса.„Надявам се с Европейската комисия ще стигнем до взаимно приемливо решение.” Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки по повод наказателната процедура на ЕК заради КТБ, само че „селските номера” на този новоизлюпен премиер едва ли ще минат пред ЕК.Люба Манолова
lubamanolova.infoКолаж: Иво Ангелов, СВОБОДЕН ЧОВЕК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *