Борисов: Вдигаме местните данъци и такси. Кметът на увяхващата община Поморие – „първа писта“ с двете ръце“

Борисов: Вдигаме местните данъци и такси. Кметът на увяхващата община Поморие – „първа писта“ с двете ръце“

Бойко Борисов днес събра кметовете на ГЕРБ, някои са повече на ДПС, за да им съобщи, че пари – няма, и ще трябва сами да се оправят както могат. Това най-вече се отнася за общините, които бая поусвоиха от еврофондовете, но от това нито се вдигна жизнения стандарт на хората, нито се осигуриха работни места. Едни пари минаха и заминаха. Дойде моментът на следизборната истина. Пари – няма.
Ако до сега при финансирането на европроекти по оперативни програми общините са участвали уж с 20% процента, вече това ще е реално участие. Към последния програмен период ЕС плащаше на държавата 20% ДДС, което е точно съфинансирането от българска страна. Тоест, държавата-членка на съюза и съответно общината уж даваха едни пари, които не ги дават. Вече този номер не минава. ЕС повече няма да плаща ДДС върху отпуснатите пари по оперативни програми в новия програмен период, което поставя общините и кметовете в заварено положение. Безпаричие.
Така че големи проекти в Община Поморие не очаквайте. Освен, ако не ви съдерат кожата с вдигането на местните данъци и такси, та да може после кметът да се бие в гърдите колко много е „постигнал“.
Днес Бойко Борисов в прав текст декларира пред подчинените си: „Общините са изключително важни относно финансовата дисциплина. Трябва да сте особено внимателни в обществените поръчки и усвояването на евросредствата, защото ако се подведете след това чрез финансовите корекции ние трябва да ги даваме от бюджета”. С което на практика им каза: няма нищо да ви даваме, и продължи: „В новия бюджет отидоха рязко парите в тези бюджетни сфери, ако и вие сте калпави, тези пари трябва директно да бъдат давани от бюджета. Надявам се, че това го разбирате и да престанете да се правите на добри. Местните данъци и такси са инструменти, с които може да оправите бюджетите си”, с което директно им даде тон да вдигнат местните данъци и такси.
Кметът на Поморие, който не е сред долюбваните от „бащицата“, седнал на първия „чин“ – да гледа в очите и демонстрира покорство, и прави мили очички. Но вече е решено. Кметовете трябва сами да се оправят. А като е ясно финансовото състояние на Община Поморие, задълженията към фирми-доставчици, по изгубени дела, многомилионният кредит, който бе изтеглен в първия мандат на Алексиев, разпродаеното имущество и прераздутия общински щат от гласовподаватели, роднини и приятели на ГЕРБ и ДПС, все едно сме столична община, нищо друго не остава, освен поморийци да бъдат издоени като крави, за да се напълни тавата с „баница“, та да има за всички по порция. За кой повече, за кой по-малко. За някои нищо. Нали вече е „избран“ султан. Да се спасяват.
Особено важно е да се отбележи, че данък МПС в Поморие е по-висок от този в София. За раздутия щат на служители-гласоподаватели всяка година от бюджета се отделя с милион повече. Особено опасно е това, ако задълженията на общината надхвърлят годишния й бюджет от 20 милиона.Но на дневен ред сега са данъците!“Дирекция „Приходи, местни данъци и такси” /ПМДТ/ Ви уведомява, че изтече срокът за плащане на данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозните средства, патентния данък и такса битови отпадъци. Върху неплатените в срок задължения се начислява наказателна лихва до деня на окончателното им заплащане.
По-рано тази година Общинска администрация Поморие напомни на всички собственици и ползватели на недвижими имоти и собствениците на превозни средства за наближаването на крайния срок. За данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозните средства и патентния данък срокът бе до 31 октомври 2015 г., а за такса битови отпадъци – до 30 октомври 2015 година.
При неплащане на задълженията в срок се преминава към установяване на задължението с АУЗД /акт за установяване на задължение по декларация/, връчване на АУЗД по реда на ДОПК и принудително събиране от публичните изпълнители по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или от съдебни изпълнители по реда на Гражданския процесуален кодекс.
На данъчно задължените лица, които не са платили задълженията си в рамките на горепосочения срок, вече са съставени актове за установяване на задължения по декларации и са изпратени покани за доброволно изпълнение.Общият брой изпратени актове за установяване на задължения до момента е 1626 броя, с начислени задължения в размер на 1 396 877.40 лв. Към 25.11.2015 г. са събрани общо 212 914.02 лв от тях.“
Трудна работа. Особено, ако хората нямат откъде да извадят тези пари. Защото в Поморие и туризмът, и бизнесът са цъфнали и вързали. А работни места – бол. Само сметнете каква част от населението на общината е напуснала града през първия мандат на Иван Алексиев, и си идва само по празниците, за да си извадите точните изводи за прогресиращото и проспериращото му управление. Много бързат от Община Поморие да попълват продънената хазна, за разлика от другите черноморски общини, които не са предприели такива драстични действия спрямо граждани си – ДА СЕ ПРИТИСКАТ ЗА ПАРИ ПРЕДИ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!
В заключение към кметовете си, което се отнася най-вече за тия, които са от ГЕРБ на ДПС, Борисов отсече: „Преди да дойдете при мен за пари, искам всеки да ми казва какви мерки е предприел и дали си е събрал местните данъци и такси. Няма да пожаля никой, който не си е свършил работата.“
Фундаментално сбърканата среща, свикана от председателя на ГЕРБ и премиер на България, с кметовете на общините, доказа за пореден път, че в България законите не се спазват, няма реално разделение на властите и властта не е децентрализирана, както е уредено в основния закон – Конституцията на Република България. Което на практика означава, че кметовете и общинските съвети не взимат самостоятелни решения в административно-териториалните единици общини, а изпълняват нареждания от централизираната и концентрирана в едно лице власт – премиера. Това се нарича ДИКТАТУРА.
Хайде, да видим сега – кой и как ще си свърши работата и на чужд поморийски гръб 100 тояги малко ли са!?
И за капак, защото Община Поморие е много богата, НЕизбраният все още зам.-председател на Общински съвет – Поморие от ДПС, който е председател на Комисията по изготвяне на Правилника, е внесъл само едно изменение/предложение – да бъде вдигната заплатата на зам.-председателя на ОбС-Поморие, която да бъде 90% от заплатата на председателя на ОбС, тоест към 900 лева.
Изобщо Общински съвет – Поморие има ли нужда от заместник-председател и какво ще работи той, след като си има председател, или просто това е предизборен ангажимент към БОСТАН-а, който си даде гласовете на ГЕРБ-кмета от ДПС.
Поморийци длъжни ли са да им плащат заплатите за измислените постчета?! Да си намерят работа.
Ами обещанията към реформаторите? Или те да си гледат работата?
Честито ви нови местни данъци и такси, поморийци, и пак да гласувате за БОСТАН-а на следващите избори! Да сте живи и здрави!ZADKULISITE.COMСнимка 2: Предизборна среща на БОСТАН-а. Кандидат-кметът Иван Алексиев от ГЕРБ до шефа на общинското ДПС Юсеин Мехмед

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *