Бургаски ученици влизат в ролята на бежанци

Бургаски ученици влизат в ролята на бежанци

„Какво е да си бежанец” ще покажат в междуучилищен уъркшоп ученици от няколко бургаски училища. Чрез ролева игра те ще пресъздадат различни модели на поведение в ситуации, които са възможни в реалния живот – съпреживяване на личната драма на изпаднали в беда хора, оказване на помощ, проява на съпричастие и толерантност, както и на евентуално негативно отношение.
Целта на уъркшопа е учениците да добият представа за живота на бежанците, от какво бягат, към какво се стремят. Да осъзнаят, че това са уязвими хора, които се нуждаят от подкрепа, да преосмислят отношението си към тях и да бъдат готови да ги приемат в своята общност. Влизайки „в кожата” на бежанците, чрез ролевата игра младите хора ще се убедят, че е нужно да се дава отпор на ксенофобията и омразата и че състраданието и желанието да се окаже помощ е най-естественото нещо за човека.
Дискусия след ролевата игра ще даде възможност да се прецени доколко е постигната нейната цел, какво е научено по темата и как то би могло да се проектира в бъдеще – като начин на мислене и поведение.
Предвидена е среща със семейство бежанци, които ще представят от първо лице историята на живота си и ще споделят своите впечатления от приема им у нас.
Уъркшопът е по съвместен проект на СНЦ „Хоризонти” – Бургас с Български фонд за жените. Той има превантивен характер с оглед изграждане правилен модел на поведение и убеденост, че бежанците имат право на достоен живот.
Събитието ще се проведе на 29 май от 17 часа в голямата зала на Младежкия културен център на ул. „Гладстон”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *