България произвежда и изняся в ЕС „терористи на пътя“

България произвежда и изняся в ЕС „терористи на пътя“

Предстои протестната кампания и гладна стачка на Николай Колев – „Босия“, насочени срещу корупцията в ДАИ (Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“) и нейните областни подразделения, да придобият международен отзвук
Днес се проведе среща между временната парламентарна комисия, която разглежда сигналите на „Босия“, националният омбудсман на България Мая Манолова, бившият служебен премиер на България Ренета Инджова и шефът на ДАИ, която е част от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Дамян Войновски. На нея присъсвтаха още Николай Колев и негови подръжници, заместник-омбудсманът доц. Диана Ковачева и директорът на Дирекция „Национален превантивен механизъм“ към институцията на омбудсмана Димитър Бонгалов. Както е известно, в България парламентарните комисии не разследват корупцията и не търсят нейните източници и проводители, а констатират данни, събират становища и произвеждат доклади, от които не следва нищо съществено.
Тъй като корумпирани и корумпатори са част от властта в България, била тя изпълнителна, съдебна или законодателна, а народът ни е хрисим, боязлив и милостив до безрасъдност, справедливост и помощ все се търси „отвън“ – практика илюстрираща народопсихологията ни, залегнала в българското самосъзнание от векове. Този път подходът изглежда напълно логичен, защото геноцидът по българските пътища, следствие на получени „под масата“ шофьорски книжки, започва да се разнася като чума по пътищата на държавите в Европейския съюз.
Въпрки шумните акции за наличие на корупция в ДАИ при издаването на шофьорски книжки, осъдени служители все още няма. Най-тежката санкция в българската администрация срещу корумпираните бюрократи е „Уволение“. Николай Колев – „Босия“ сигнализира, обаче, че уволнените корупирани служители на ДАИ биват връщани на работа на други длъжности, както и в други ведомства. На публичната среща той попита защо зам.-министърит на транспорта, срещу когото е заведено дело, продължава да работи в министерството. „Босия“ не се отказва от гладната стачка, въпреки влошеното си здравословно състояние и продължава да иска оставката и транспортния министър Ивайло Московски.
Бившият служебен премиер Ренета Инджова предупреди властимащите, че България произвежда и внася терористи на пътя в Европа. Лицата, които не могат да управляват МПС и са се сдобили извън закона с шофьорски книжки от ДАИ, са главните причинители на катасрофи и смърт с превозни средства по пътищата. Отворените граници на ЕС им предоставят възможност да пътуват и работят извън пределите на страната ни, като много от тях обезпечават спедиции като „професионални международни шофьори“. Ренета Инджова заяви, че за това ще изпрати сигнали до всички посолства на държави-членки на ЕС в България.
Омбудсманът Мая Манолова ще отправи препоръка до министър-председателя Бойко Борисов за предприемане на спешни мерки и създаване на междуведомствена комисия, която да направи независима проверка в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя ще сезира и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.
„Ще настоявам в комисията, която ще направи проверка в автомобилната администрация, да бъдат включени и част от протестиращите, както и докато тя тече, лицата, които са в различни процесуални качества – обвиняеми или подсъдими, да бъдат отстранени от работа“, категорична бе омбудсманът.
Тя твърди, че от започнатите различни наказателни производства има 20 подсъдими лица и десетки обвиняеми, но нито един осъден до момента, което е „абсолютно необяснимо за българските граждани“.
Манолова изнесе данни, според които от 13 юни – денят, в който Николай Колев обяви гладен протест до днес – 13 август, по пътищата са загинали 122 души.„Причините за произшествията на пътя с фатален край са различни. Това, което очакват гражданите, е отговорно отношение от страна на държавата и от страна на институциите. Според мен това е и същността на исканията на г-н Колев – отговорност и почтена работа от страна на институциите. Гражданите очакват производството на фалшиви шофьорски книжки и производството на негодни шофьори да бъде преустановено“, допълни общественият защитник.
Омбудсманът обяви, че трябва да се вземат мерки в спешен порядък, тъй като Николай Колев-Босия е в тежко състояние, а темпото, с което работи временната комисия, е притеснително.ZADKULISITE.COM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *