България се конкурира със Северна Корея по „свобода“ на медиите. Свалиха Велислав Минеков от ефир след нареждане по фелдфебелски от Министерството на културата

България се конкурира със Северна Корея по „свобода“ на медиите. Свалиха Велислав Минеков от ефир след нареждане по фелдфебелски от Министерството на културата

Проф. Велислав Минеков не участва в сутрешния блок на Нова телевизия след натиск от страна на пресцентъра на Министерството на културата.
Световно известният скулптор сподели гнева си с приятели в социалната мрежа Фейсбук и изрази възмущението си късно вечерта в понеделник. Тема на предаването трябвало да бъде скандалното назначение на архонта Слави Бинев за парламентарен шеф на комисията по културата и медиите. От Нова тв му позвънили, за да му съобщят, че вместо него в предаването ще участва Любен Дилов-син. „Радка Петрова ме изхвърли от участие в сутрешен телевизионен блок. Сменен съм с Любен Дилов-син. На Бинев са дали управлението на водопад, ножът и хлябът са в Борисов и Рашидов“, написа Минеков.
Радка Петрова беше шеф на пресцентъра на Министерството на културата при Стефан Данаилов, после при Вежди Рашидов, а когато ГЕРБ сдаде властта, стана негов парламентарен съветник, след като Петър Стоянович я отстрани от поста. Сега отново е в екипа на Вежди Рашидов. Проф. Минеков изрази и по телефона недоволството си по повод факта, че Петрова е звънила в 2 ч. през нощта на репортер от в. „Новинар“ с настояването интервюто с него, публикувано в сайта на медията, да не бъде публикувано в хартиения вестник.
Известен с пиперливия си език, критикът на политиките на Вежди Рашидов в битността му на министър на културата коментира и насрочения за сряда протест на интелектуалци срещу избора на Слави Бинев за ръководител на парламентарната комисия по културата и
медиите. „Съживена група дейци от „културния“ фронт бурно протестират срещу избора на Слави Бинев в парламентарна комисия за култура и медии. Същите никога не са протестирали срещу избора на Главния Мултак за министър и неговия началник. Мизерните назначения, директорските постове, кучешкото финансиране, примитивното оцеляване – всичко това зависи от г-н министъра. От Бинев нищо не зависи и никой не очаква благина. Хайде сега да стреляме в мюрето, че да докажем нашата смелост и независимост.Типичен интелектуален слугинаж. Завръщане в миналото.
Поставен до Мултака и Баце, Бинев е Лопе де Вега, Ортега и брат му Гасет. Обичам Слави Бинев ! Ние го заслужаваме !“, саркастично написа професор Минеков.
Снощи той се зарече повече да не съобщава в страницата си във Фейсбук предстоящите му телевизионни изяви, защото очевидно и това се дебне, и после има пречки. В студиото на Милен Цветков и в компанията на националиста Павел Чернев той не спести атаките си по повод избора на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии.“Вече спрях да се учудвам. Подобни назначения са серия от безобразия. Това означава, че точно толкова струва проблемът с националната култура. Изобщо не разчитайте да се случи нещо на каквото и да е ниво – било то музей, читалище или вечно споменаваните театри. Няма шанс нещо да се случи в действителност освен мизерия. Явно, че тази мизерия се движи в алгоритъм и всички я наблюдават напълно спокойно. Нула обществено мнение от когото и да било“, заяви преди три дни проф.Минеков пред БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *