Български хирург извърши рядка операция на мъж с тежко онкозаболяване и аневризма

Български хирург извърши рядка операция на мъж с тежко онкозаболяване и аневризма

Български хирург извърши рядка операция на мъж с тежко онкозаболяване и аневризма

Български лекари дават шанс за живот на пациенти с тежки онкологични заболявания. Те отстраняват тумори в напреднал стадий, за които доскоро операцията е била немислима. Освен онкохирурзи, в интервенцията участват и съдови хирурзи, които заменят засегнатите кръвоносни съдове, предаде БНТ.

С тумор на дебелото черво в напреднал стадий и аневризма на аортата преди 4 години, Лозан Тодоров търси спасение в няколко столични болници.

„Казаха, че първо трябва да се оперира дебелото черво и след това аортата. Обаче аз не се съгласих на този вариант и викам – като се оперирам, трябва да бъде на един път и двете заедно“.

Състоянието на Лозан е изключително рядко и животозастрашаващо. В повечето болници отказват да направят операция, с която да решат двата проблема едновременно. Мъжът е насочен към онкосъдовия хирург Асен Тодоров.

„Той вика: Момче, 50 на 50 ти е границата. Викам – 50 на 50, един път се ражда човек, един път умира“, разказа Лозан.

Операцията продължава 9 часа.

„За първи път в България се извършва такава голяма операция. Аневризмата беше заменена с изкуствена съдова протеза. И беше опериран радикално авансиралия тумор на дебелото черво“, обясни д-р Асен Тодоров – завеждащ отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Лозенец“.

Лозан прекарва 10 дни в реанимация

„Аз бях в медикаментозна кома. И на петия ден се събуждам, виждам го, той идва, обаче не мога да говоря. Останах жив заради това. Много е рядко това нещо. Не знаех, че той за първи път прави такава операция. Просто късмет“.

Доктор Тодоров казва, че случаят на Лозан е екзотика. Медикът е сред малкото в света, които специализират и прилагат на практика онкосъдова хирургия – нова дисциплина в хирургията, която спасява пациенти с тумори в напреднал стадий, които засягат и кръвоносни съдове.

„Преди години, когато туморът ангажира големите съдове, пациентите бяха обявявани за иноперабилни. Медицината не им даваше възможност за излекуване“, каза д-р Асен Тодоров.

Сега тези пациенти имат реални шансове да оздравеят.

„15% от пациентите, които са с карцином на бъбрека, имат ангажиране на най-големия венозен съд – вена кава. Имаме най-много опит със замяна на вена кава с протеза – със синтетичен материал Това дава реален шанс на пациента да бъде излекуван“, каза Тодоров.

За пет години у нс са направени около 100 онкосъдови операции. В болница „Лозенец“ планират да изградят център за онкосъдова хирургия. Целта е да бъдат привлечени още лекари, които доктор Тодоров е готов да обучи.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *