Веселина Томова:Всеки, който се е помислил за по-важен от Господ, получава юмрука му, а той го сваля в калта

Веселина Томова:Всеки, който се е помислил за по-важен от Господ, получава юмрука му, а той го сваля в калта

Веселина Томова е собственик и главен редактор на сайта „Афера”. Тя, както всички умни и красиви жени, не прощава никому.- Веселина, сега като поотминаха първите емоции, защо въобще се строи на такива свлачищни места? То, ако ставаха за застрояване, още траките или римляните да са ги застроили.
– Защото лакомията няма таван, а траките и римляните със сигурност не са правили избори с цигани. В конкретния случай с това незаконно строителство в рухналия район от „Аспарухово” във Варна, става дума за цигански къщи, за незаконно сметище, за тотално безхаберие от страна на общината за антисвлачищните процеси, в които най-главното е не само укрепването, а и канализацията. В Общината няма никакви проекти за това, няма никакви напъни дори за участие по евро-проекти. Ситуацията там е оставена на самотек, тъй като касае в една голяма част циганския електорат, който не се пипа, заради незаконно строителство, оставен е да пълни деретата с незаконно сметище, както и да сече незаконно гората. Циганските гласове в същия квартал се контролират от лице, което е финансов „гуру” на варненския кмет, който е от ГЕРБ. Не само там, а в цялата морска „столица” е осеяно с подобни критички точки, които са 300 на брой, някои от тях застрашават пътя към Златни пясъци и цели райони в Морската градина. Цалата общинска управа е очевадно некадърна, объркана, неефективна, но пък, когато иде реч за корупционни схеми влага цялата си енергия да се занимава само с това.
– Тази трагедия не беше ли предвидима?
– Абсолютно предвидима. Години наред този град е оставен на автопилот. Единственото, което просперира в местната власт във Варна е корупцията. Повече от 15 години МВР, ДАНС и прокуратурата умишлено си затваряха очите за всички сигнали и не образуваха дори от фалшиво лицемерие нито едно досъдебно производство, не направиха нито едно разследване и нито една разработка. Всички са оплетени като свински черва – и ченгета, и прокурори, и управници. Пазят един друг гърба си, крадат, някои станаха милионери, а други имат стотици милиони в банкови сметки в чужбина. Когато в такава ситуация не се намира човек, който да се справи с този крадлив Содом и Гомор, се намесва Всевишния. И Господ го направи със знак, който трябва да бъде разчетен. Ако и сега никой не влезе в затвора, а това съм убедена, че няма да се случи, следващия път няма да има „само” 13 жертви, а ще ни помете. Защото знакът е не само към крадливите управници, но и към нас – онези, които позволяваме да живеем в кочината Варна, която е „европейска столица” единствено за местните „мазачи на филии”.- От чисто историческа, но най-вече от геоложка гледна точка, почти цялото ни крайбрежие е свлачищна зона. Мога да ти припомня първото много сериозно предупреждение, което беше на Иракли срещу Джулая на 1 юли преди 4 г. Тогава стихията ли помете колите в морето, или надменността на хората, които си мислят, че природата е винаги милостива? Но тогава поне нямаше жертви. Сега природата удари на кръв!
– Всяко нещо има своя предел. Мярка. Скала на търпимост и смирение. Алчността да имаш хотел точно там, където на егото ти му се е приискало, цинизма да се изживяваш като толкова недосегаем, че да си мислиш, че точно на теб никога няма да се случи бедствието, а ако се случи, ще се измъкнеш, а другите – кучета ги яли, доведе до бетонни гета, които на някои им се привижда като „емблема” на туризма. Всеки, който се е помислил за по-важен от Господ, получава юмрука му, който го сваля в калта. Ден след трагедията във Варна, кметът Иван Портних по един безумен идиотски начин изрече, че тепърва „търсел контакти” с „Геозащита”. Срамувам се от този кмет, но какво от това? Той наистина не е виновен. Виновни са полицията, прокуратурата и ДАНС, че една година време му позволяваха да се помисли за недосегаем в алчността и безхаберието си. Същото се отнася и за предишния кмет Кирил Йорданов, който пък три мандата и половина танцува по острието на ръба и се „откупи”, за да не се понесе и той отговорността за безумието, в което стави Варна. Виновни са и всички онези „граждани”, които избраха този човек – Портних, който е толкова неадекватен и е толкова очевадно некомпетентен, че е просто жалко. Още преди да го изберат, дни преди изборите го написах „Всяка Варна си заслужава измекярите”.- Какво прави властта? Защо парите за помощ са винаги в бъдеще време, а междувременно еврокомисарката Кристалина Георгиева ходи да се снима с кофи с кал между двама роми, като че ли е в някакво риалити шоу.
– Защото са клоуни. Долнопробно некадърни клоуни. А пиарите им са за разстрел. Протних се изтъпани с червена вратовръзка пред камерите и се изпъчи, че „вадел с джип един труп”. Кристалина Георгиева мъкне кофи с кал, Плевнелиев шляпа с ботуши като някакъв олигофрен, после влазоха в Катедралния храм с гардовете със слушалките с ушите, като че Господ ще ги убие в църквата, тропосани с по една свещ и физиономии, уж опечалени. Пука им на жилетката! Единственото, което се върти в главите им е поредната политическа схема и как да се измъкнат от „потопа” невредими имиджово. Властта и сега във Варна е като нашмъркана с пет линии кокаин. Много повече неща вършат обикновените доброволци, които чистят района и помагат с каквото могат.- Какви са задълженията на един варненски кмет? Да разрита камарата от камъни за Пламен пред общината и да се шмугне в кабинета си ли? Дотук добре, ама после какво прави?
– Всички причини, които вече са изредени, довели до зловещата трагедия в Аспарупово, са отговорност на кмета на Общината. По закон той е човекът, който трябва да отговаря защо е спал и какво е направил, за да предотврати подобна трагедия. Сега Портних се чуди какви глупости да говори, за да отклони вниманието от безхаберието си, неговото и това на некадърния му „екип”. Кметовете на Варна са белязани вече от знака на смъртта. Кирил Йорданов никога няма да избяга от самозапалването на Пламен Горанов. Иван Портних никога няма да бъде споменаван с нищо друго, освен с 13-те удавени в Аспарухово. Очевидно и двамата обаче са невярващи хора. Защото ако истински вярваш в Бог, първо няма да поставиш на първо място цинизма на егото си, алчността си и драпането към власт, пред това да бъдеш в услуга на хората, и второ – ще имаш смирението да станеш, да кажеш – дотук бях, извинявайте, отивам си. Кирил Йорданов го изгониха с камъни и до последния ден, вкопчен във Властта, нагло не искаше да я пусне. Иван Портних засега гази по труповете на удавените и също вкопчен във Властта, разчита, че варненци ще го пожалят. Ако го направят, този народ наистина е точно описан от Славейков като „мърша”.- Що за човек и мъж трябва да си, за да не си подадеш незабавно оставката, при положение, че си допуснал да се издавят 11 души? Защото от ГЕРБ не ти позволяват, или защото нямаш достойнство и си мижитурка? Въпросът е принципен, защото можеше да е и всеки друг.
– Ако се вгледаш в излъчването на Иван Портних, ако го наблюдаваш как се държи и какво поведение има, всичко ще ти стане ясно. Този човек изобщо не е на мястото си, той няма характер, очевидно изтъкан от куп комплекси. А когато войнстващото бездарие драпа за власт, то помита всичко с всички начини и средства. Обществена тайна във Варна са зависимостите на варненския кмет. Отдавна алармирах и поисках, предвид тежките мълви в града, варненският кмет сам да се подложи на тест за употреба на забранени субстанции. Няма как да си мъж и да не можеш мъжки да поемеш отговорност. Само ако видиш Портних как се държи в присъствието на Бойко Борисов, и то на публични места, какво раболепие, какво треперене на ръцете, ще ти стане омерзително. Едно е да бъдеш мъж по физически признаци, друго е да си мъжкар. Този човек няма характер, но за да подадеш оставка освен характер се иска и душа, и дух, които да плачат след подобна трагедия и които да не могат място да си намерят място с въпроса – какво не успях да направя за да не се случи това. Трябва чувствителност, състрадание, сърце, а не само финикийски знаци, които минават на лента пред очите ти.- Сега ще има купища експертизи за трагедията от звани и незвани „експерти”. То е ясно, че пак ще открият таблицата за умножение, но кой плаща и кой взима парите за неща, които се знаят от години?
– Приятелският кръг от приятелски фирми, които 15 години печелят обществени поръчки за инфраструктурата в града винаги са едни и същи. Те бяха и при Кирил Йорданов, и при Иван Портних. Схемите за точене на пари чрез „оправяне на дупките” е една и съща. Корупцията е брутална. Стотици милиони изтекоха към частни джобове, продължават да текат. Прокуратурата и полицията не пипнаха схемата и при Кирил Йорданов, не я пипат и сега – при Иван Портних. Оплетени са местни управленци, ченгета, прокурори и политици от всички политически сили, които иначе се наричат „врагове”. Не очаквам нищо от образуваното досъдебно производство, а и то е образувано НЕ за корупционните схеми, а да търси причините за удавените. Еспертизи, експерти и който още сетиш ще докарат от десет кладенци вода, за да покрият с фондьотен истинската разруха от години и истинската корупция, която доведе Варна до блатото.- Не можеш да накараш някой насила да си обича работата, нали? Но можеш да го пратиш на първо време да изкара калта от къщите на хората, които уби с бездействието си. Лопати все ще се намерят. Трябва ли да има контрол над чиновниците?
– Лопати чиновници няма да хванат. Те хващат само пачките, които им дават в пликове. В момента доброволците вършат онова, което трябва да свършат институциите. За съжаление няма поне десет луди глави, да влязат с лопатите и да строшат някоя дебелокожа мазна управленска физиомутра. Рискувайки присъда за едро хулиганство. Защото след като няма прокуратура, полиция и служби, идва „закона на улицата”.- Вече настъпи летния сезон и целия път от Варна до Златните е рисков – аз го наричам „Бакърджиев роуд” . Там има офроуд отсечки – едната при „Траката”, а най-опасната е при Кранево. Та как ще развиваме туризма?
– Има и изключително критични свлачищни точки, които са на косъм да предизвикат далеч по-страшна трагедия от тази в Аспарухово. И е абсолютна лъжа вечното оправдание на общинарите, че няма пари. Пари винаги има, но няма управленци, които да ги търсят, да пишат проекти. Във Варна има лапачи, които крадат и отклоняват пари, които ги има. Къде потъват тези пари никога полицията и прокуратурата няма да разкрие. Защото не иска. А не иска, защото е или некадърна, или е в Симбиоза с „мазачите на филии”.- Сега те моля да ми разкажеш за новата ти книга
– Новата ми книга се казва „Хвани ме за кобура” и вървя към приключването на написването и. Книгата е за службите, за това как се продава националната сигурност, за продажни ченгета и прокурори, за мръсното задкулисие на онези, които са призвани да се борят уж с мафията. Много често обаче те са по-страшната мафия от онази, която обявават за такава. Живот и здраве, надявам се до два месеца книгата да е окончателно завършена и да я издам. Да видим кое издателство ще посмее да я издаде, защото тя наистина е скандална.Димитър Генчевhttp://www.artrandom.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *