Веселина Томова: Кметът Портних е виновен за трагедията във Варна

Веселина Томова: Кметът Портних е виновен за трагедията във Варна

„Кадрите, излъчени по телевизиите, коментарите и репортажите за т.нар. „потоп“ във варненския квартал Аспарухово са абсолютни манипулации. Засегнат е един малък участък – за нещастие, фатално.“ Това каза в ексклузивно интервю за ГЛАСОВЕ журналистката Веселина Томова, главен редактор и собственик на сайта „Афера“.Според нея цялата отговорност за случилото се е на общината начело с кмета Портних, които са знаели за рисковия участък и са могли да предотвратят трагедията и смъртта на невинни хора. Вместо това, по думите на журналистката, те години наред играят по корупционни схеми за източване на общински пари.- Този кошмар, който видяхме по телевизиите и за който слушаме по радиото, напълно обективно ли беше отразен? Вие като свидетел и потърпевш как бихте описали случилото се в кв. Аспарухово във Варна?
– Така наречените „големи телевизии“ изключително много заблудиха и манипулираха зрителите от цяла България. Те внушаваха, че едва ли не цяло Аспарухово е под вода, че едва ли не е минало цунами или торнадо. Това изобщо не отговаря на истината. Става дума за един тесен участък, който се намира в района на ул. „Горна студена“ – тя е под дере, което е със свлачище. Проблемът е от години – общината не си е мръднала пръста както за овладяването на това свлачище, така и решаването на останалите въпроси, свързани с него.
Още повече че в горната част на тази улица има огромно струпване на битови отпадъци, боклуци, клони – каквото се сети човек. Задължение на общината е това сметище и това струпване на битови отпадъци и всякаква смет там да бъде почистено. Защото се е получило така, че при изливането на големия дъжд тези поклуци са образували нещо като бент, който изведнъж се е отпушил. Срутил се е и водата заедно с калта е слязла надолу, където има къщи. Това е единственият участък, където наистина беше страшно.- Значи далеч не цяло Аспарухово е под вода?
– Абсолютни спекулации са това. Нищо вярно няма в приказките, че Аспарухово било пометено от вода, че Аспаруховият мост едва ли не ще падне. Абсолютна манипулация и лъжа!- Обаче се твърди, че Варна не е виждала такъв дъжд, че във Варна се е излял потоп.
– Още една лъжа. Това абсолютно не отговаря на истината. Разбира се, дъждът беше силен. Ако имаше нещо страшно в този дъжд, това бяха гръмотевиците, които бяха страхотни.Трябва да се знае, че във Варна при всеки дъжд – и най-малкия – градът потъва във вода, защото канализацията и инфраструктурата са в печално състояние.В самата централна част на Варна водата беше стигнала метър и половина и нито коли можеха да се движат, нито хора. Но това е абсолютното безобразие на общината и кмета Портних, който и това не е направил. Същото важи и за бившия кмет Кирил Йорданов – и двамата от ГЕРБ.Така че истината не е това, което се тиражира и внушава. Трагедията е, че загинаха хора.Пак казвам: вината е изцяло в община Варна, защото кметът Портних има задължението да се грижи за инфраструктурата на града – това не е работа на държавата.Има сключени договори с две-три фирми, които от години крадат Варна и източват общината чрез обществени поръчки като уж правят нещо по инфраструктурата на града. На практика нищо не правят – само козметични промени!- Къщите, които показаха – както стана ясно – са незаконни…
– Вероятно. Но това също е задължение на община Варна. Дали да има незаконно строителство, да го премахне. Това не се е случвало!- Кметът Портних цяла сутрин дава интервюта и обяснява как централната власт не си е свършила работата.
– За мене поведението на кмета Портних беше напълно неадекватно. Казвам го с напълно чиста съвест – наблюдавах го и в директен телевизионен ефир.Омерзена съм от бездействието на МВР, на ДАНС и на прокуратурата, които в продължение на една година по време на правителството на Орешарски не си мръднаха пък те пръста да разследват тоталната корупция на управлението на варненския кмет Иван Портних. Ако беше направено такова разследване и бяха разкрити престъпленията му, а ситуацията овладяна – нещата щяха да стоят по съвсем друг начин.- Значи в много голяма степен факторът „виновен“ е субективен.
Не природата е виновна, виновни са тези, които не са взели мерки трагедията да бъде предотвратена или поне да не взима такива измерения?- Не може да е виновен Господ, не може да е виновен дъждът. Не може да е виновен „потопът“, стоварил изведнъж някаква вода – както се внушава във всички телевизии като се пускат някакви граждани, които обясняват: „Ах, водата изведнъж тръгна. Ама тя общината няма нищо общо“.Това си е жива манипулация. Има персонални виновници. А цялата отговорност – като ръководител на тази община – носи кметът Иван Портних.- Очаквате ли Иван Портних да бъде санкциониран по някакъв начин? От това, което току-що разказахте, излиза, че той вече трябваше да е в ареста.
– Сутринта изтече информация, че прокуратурата е образувала досъдебно производство, за да търси виновниците за това, което се случи в Аспарухово с тези варненци.Надявам се този път прокуратурата да не прикрива тази симбиоза в града, защото години наред в прокуратурата и полицията няма нито едно разследване, нито една разработка за корупция във Варна. Дано този път това се случи.- Реагира ли адекватно централната власт според вас?
– Според мене – да, реакцията ѝ беше напълно адекватна. На практика тя не можеше да направи нищо повече от това, което направи. Дойдоха министрите Данаил Папазов и Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР, премиерът.Аз пак ви казвам, случилото се е заради насъбраните боклуци – непочиствани с години, заради свлачищата, за които е сигнализирано и никой нищо не е направил.Това, което можеше да предотврати това престъпление, беше още много отдавна да се вземат превантивни мерки точно в този участък. – Очаквате ли някой да се опита да извлича политически дивиденти от случилото се и кой?
– Разбира се. Те това правят в момента. Най-ярък пример е кметът Портних, който снощи, когато хората умираха, си позволи по безумен начин да политизира и да отправя нападки към държавата.ГласовеВеселина Томова ще бъде гост в предаването на Сашо Диков утре – за трагедията във Варна.ЗАД КУЛИСИТЕ.coм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *