Вицепрезидентът на Тайван: На вота догодина ще избираме между демокрация и авторитаризъм

Вицепрезидентът на Тайван: На вота догодина ще избираме между демокрация и авторитаризъм - 1

Вицепрезидентът на Тайван: На вота догодина ще избираме между демокрация и авторитаризъм

На изборите догодина избирателите в Тайван ще избират между демокрация и авторитарен режим, заяви вицепрезидентът Уилям Лай в коментар, излъчен след като Китай проведе военни учения около острова в знак на недоволство от посещението му в САЩ този месец, предаде Ройтерс.

Според социологическите проучвания Лай е фаворит за следващ президент на Тайван на изборите през януари догодина. Този месец той посети за кратко САЩ на път за Парагвай и обратно, което предизвика гнева на Пекин, който го смята за опасен сепаратист предвид териториалните претенции на Китай към острова.

Тази сутрин тайванското министерство на отбраната съобщи, че през последните 24 часа 25 самолета на китайските военновъздушни сили са пресекли средната линия на Тайванския проток, служеща за неофициална разделителна линия между двете страни. Според картата, публикувана от министерството, това включва изтребители Су-30 и Джей-11.

Засега няма признаци, че Китай продължава ученията си и днес.

Тайвански официални лица бяха заявили, че Китай вероятно ще проведе военни учения в близост до острова, използвайки спирането на Лай в САЩ като претекст да сплаши избирателите преди президентските избори догодина и да ги накара „да се страхуват от война“.

Интервюто на Лай беше излъчено късно в събота от тайванска телевизионна станция, но е проведено по време на престоя му в Ню Йорк през миналия уикенд. В него той заяви, че не зависи от Китай да решава кой ще спечели изборите и изрази мнение, че Тайван не е част от Китайската народна република.

Китайското министерство на отбраната заяви, че вчерашните учения около Тайван са били „строго предупреждение“ за това, което министерството определи като сговор между „сепаратистите и чуждестранни сили“, предаде Асошиейтед прес. Според Китайската комунистическа партия демократично управляваният Тайван е част от Китай и Тайпе няма право на самостоятелни външни отношения.

Говорител на китайското източно военно командване заяви в кратко изявление, че военните учения включват координиране на плавателни съдове и самолети и способността им да поемат контрол над въздушните и морските пространства. Също така са били тествани „реалните бойни способности“ на силите, добави Шъ И.

Командването публикува в интернет кадри от ученията, на които се виждат бягащи войници, както и военни кораби и самолети.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *