ВЛАСТТА МНОГО СЕ СТРАХУВА ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ И ЗА ВЛАСТ ЗАКОНИ НЯМА

ВЛАСТТА МНОГО СЕ СТРАХУВА ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ И ЗА ВЛАСТ ЗАКОНИ НЯМА

Тази вечер за пореден път се убедих в две неща: 1. Че властта много се страхува от народната любов и 2. Че за власт закон не важи.
Пътувам си от центъра към къщи и по бул. Руски се озовавам зад кортеж на МС – една кола с лампа и една без лампа. Този без лампата си кара що-годе нормално (ако изобщо управлявана от НСО-шофьор кола може да се движи нормално). Този с лампата, обаче, кара зад първия, но между двете ленти. И това не ме изненада кой знае колко, но ме впечатли съчетаването на функциите на шофьор и регулировчик, които управляващият МПС-то демонстрираше. Някъде около хотел „България“ човекът с лампата си извади ръката през прозореца и ми даде знак да стоя на разстояние, да не карам твърде близо зад него, макар че си карах на съвсем прилична дистанция – не му се бях покатерила на багажника (Смея ли? smile emoticon ) Та, човекът, докато си караше върху маркировката между двете платна, взе да маха истерично, за да поизостана, че… близостта на простосмъртните до богопомазаните явно не е желателна.
Отдалечих се леко, но упорито продължих да го следвам и да го наблюдавам. През целия път (до алея „Яворов“) човекът си пердашеше посредата и с впечатляващи криволичещи движения избутваше останалите коли от трасето.
Далаверата ми от цялата работа беше, че хванах зелена вълна, защото тя естествено стриктно му беше осигурена (властта на светофар не стои – и той е за простосмъртните).
Докато го наблюдавах как безпардонно нарушава всички възможни правила за движение по пътищата, си мислех колко много всъщност сме свикнали с подобни гледки и как почти не ни правят впечатление. А трябва! Ненормално е да приемаме за нормален факта, че за определени люде законите не важат.
Което пък ме подсети за една случка отпреди 1-2 седмици. Моя позната, която работи в МС, ми се нахвърли вербално, след като споменах, че смятам за нередно най-яростният защитник на тоталната забрана за тютюнопушене, любимият ни премиер ББ, да си пуши пурата в кабинета. Позволих си да кажа, че ще спра да пуша в офиса си, след като получа ясни доказателства, че ББ си пуши пурата около, но не в сградата на МС. Аргументът в негова защита беше (забележете!), че всички в МС си пушат в кабинетите (???). Те така процедират и в Народното събрание, впрочем.
Та, както е казал народът, рибата се вмирисва откъм главата. Докато родните управници не се научат да дават пример за спазване на закона, няма как да очакват и ние, простосмъртните, да станем по-дисциплинирани и по-отговорни към себе си и към околните.
Това е от мен… Хайде, останете си със здраве и не се престаравайте в спазването на законите – ролята им е само да пълнят джобовете на знайни и незнайни „органи“ с глоби и рушвети.
Ани Алашка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *