В Бургас се легитимират плакати на Хитлер и нацистки символи

В Бургас се легитимират плакати на Хитлер и нацистки символи

Прокуратурата отказа досъдебно производство срещу извършителите
Бургаската районна прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу извършителите, разлепили портретни плакати на фюрера на Третия Райх Адолф Хитлер и нацистки символи. Така местната институция дава „зелена светлина” за бъдещи подобни прояви и негласно поощрява разпространителите на крайно опасната нацистка идеология.
Плакатите бяха разлепени в чест на рождения ден на Хитлер – 21 април 2019 година, точно пред входа на Съдебната палата, в сърцето на град Бургас. Те бяха забелязани от хиляди минувачи и деца, тъй като зоната е пешеходна и популярна за разходки на гражданите на Бургас. След подаден сигнал към МВР, полицията е установила извършителите на деянието, които са трима мъже на възраст между 17 и 44 години, придружавани от 17 годишно момиче. Цялата преписка от дознанието и предварителната проверка е била изпратена в Районна прокуратура Бургас с мнение за образуване на досъдебно производство срещу лицата.
От районната прокуратура официално заявиха, че е издадено постановление с отказ за образуване на досъдебно производство на 4 юни 2019 и разлепването на плакатите с нацистка пропаганда е квалифицирано като „дребно хулиганство”. Районна прокуратура отказа да предостави каквато и да било допълнителна информация за мотивите на това постановление, както и името на прокурора, който го е издал. Информационното затъмнение по един изключително сериозен проблем от надделяващ обществен интерес е повече от недопустимо и изглежда подозрително.
Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, както и много граждани и организации, изразява своето голямо безпокойство и тревога от неадекватната реакция на Районна прокуратура Бургас по отношение разпространяването на нацистки агитационни материали на обществени места. През годините в Бургас има черна серия от подобни инциденти, като изрисуването на нацистки символи върху еврейската Синагога и нейното последващо подпалване. На много места в града и публични зони могат да бъдат забелязани изрисувани нацистки символи, като до момента извършителите са неизвестни и не са били подведени под съдебна отговорност.
На фона на всичко това сегашния отказ установените лица, разпространяващи нацистка символика и пропаганда от месец април 2019 г., да бъдат обвинени от прокуратурата превръща българската съдебна система в скрит съучастник на наонацистката пропаганда. Нежеланието на прокуратурата официално да обоснове тези свои действия поражда много тежки и болезнени въпроси.
Изявлението на заместник-министъра на вътрешните работи и национален координатор по въпросите на антисемитизма Георг Георгиев, с което той изразява увереност, че никой не може безнаказано да вандализира и мърси с послания на омраза, изглежда твърде прибързано.
„Във връзка с подаден до мен сигнал за изобразяване на хитлеристки и антисемитски знаци и послания върху фасадите на публични сгради в гр. Бургас, днес съм щастлив да информирам, че структурите на МВР и местните власти реагираха блестящо – бързо и професионално.
Извършителите вече са установени и е подаден сигнал в прокуратурата.
Надявам се това да е ясен сигнал за всеки, който си въобрази, че може безнаказано да вандализира и мърси с послания на омраза.
Ще бъде установен и неминуемо наказан”, заявява Георг Георгиев
Център Алеф се обръща с призив до всички предствители на трите власти в България, до Върховна касационна прокуратура и до комисията по „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с Инспектората към ВСС“ към Прокурорската колегия на ВСС за обследване и преразглеждане на постановлението на Бургаска районна прокуратура, с което на практика се легитимира публичното разпространяване на нацистка пропаганда на обществени места и се приравнява с действия като счупване на прозорец или псувня и заплащане на глоба от 10 до 200 лв. Ние считаме, че разлепването на плакати на Хитлер с нацистки символи по случай неговия рожден ден пред Съдебната палата в Бургас не е обикновено дребно хулиганство, а демонстративен акт, подбуждащ към расова, етническа непоносимост, както и престъпления срещу човечеството. Подобни действия са съставомерни и представляват престъпления, както по силата на Наказателния кодекс на Република България, така и на приетите от страната ни европейски законодателни директиви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.