В Мексико очакват катастрофални наводнения заради урагана „Хилари“ ВИДЕО

В Мексико очакват катастрофални наводнения заради урагана "Хилари" ВИДЕО - 1

В Мексико очакват катастрофални наводнения заради урагана „Хилари“ ВИДЕО

Ураганът „Хилари“ загуби част от силата си и беше понижен до втора категория, докато се насочва към мексиканския полуостров Баха Калифорния, но остава опасен и вероятно ще причини „катастрофални“ наводнения в региона. Очаква се той да е отслабнал до равнището на тропическа буря, когато преминава през югозападната част на САЩ, отбелязват Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Метеоролозите предупредиха, че въпреки отслабването на урагана, скоростта му е нараснала през вчерашния ден и призоваха хората да приключат с подготовката си до залез слънце. Един от експертите подчерта, че днес вече ще бъде твърде късно.

Синоптиците посочиха, че се очаква „Хилари“ да влезе в историята като първата тропическа буря, засегнала Южна Калифорния от 84 години насам. Смята се, че тя ще причини внезапни наводнения, кални свлачища, отделни торнада, силни ветрове и масово прекъсване на електрозахранването.

Ураганът е последното голямо климатично бедствие, засягащо САЩ, Канада и Мексико. Хавайският остров Мауи все още се възстановява от пожара от миналата седмица, който уби над 100 души и изпепели историческия град Лахайна, превръщайки го в най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век. Канадските пожарникари продължиха вчера да се борят с пламъците по време на най-тежкия пожароопасен сезон в страната.

Вчера „Хилари“ донесе обилни валежи и наводнения в Мексико и югозападната част на САЩ, преди да премине границата между двете страни. Очаква се в Южна Калифорния и южната част на Невада да паднат до 254 милиметра дъжд, което се равнява на годишното количество дъждове, очаквани в някои райони.

Отслабването на бурята „не намалява заплахата, особено заплахата от наводнения“, подчерта Джейми Роум, началник на американския Национален център за ураганите. „Не позволявайте тенденцията към отслабване и спад на интензивността да ви накарат да намалите бдителността си“, добави той.

Метеоролозите предупреждават също, че условията за сърфиране ще бъдат „животозастрашаващи“.

В мексиканския граничен град Тихуана вчера бяха затворени всички плажове и бяха създадени евакуационни центрове в спортни комплекси и правителствени сгради.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *