В София започва поредното пръскане срещу комари, кърлежи и гризачи

В София започва поредното пръскане срещу комари, кърлежи и гризачи - 1

В София започва поредното пръскане срещу комари, кърлежи и гризачи

Започват поредните обработки за този сезон срещу комари, кърлежи и гризачи, предвидени за активния сезон на това лято, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Предстои да бъдат обработени всички общински тревни площи, предназначени за обществено ползване – паркове, градини, зелени площи, междублокови пространства, транспортни ивици и гробищни паркове.

Дейностите започват от днес в районите „Искър“, „Възраждане“ и „Триадица“ и в Южен парк III, около НДК, градина „Славейкови дъбове“ и лесопарк „Кошарите“.

Обработките се извършват при подходящи метеорологични условия и сухо време.

Третираните терени се обозначават от изпълнителите предварително с табели за вида обработка – използвания препарат, карантинен период, фирмата изпълнител и телефон за контакт.

Досега са извършвани между две и три обработки. Контролът на дейностите се осъществява от дирекция „Зелена система“ и районните администрации, а специализираният контрол се осъществява от експерти на Столичната Регионална здравна инспекция.

Затоплянето и промените във валежите подпомагат по-широкото разпространение на т.нар. вектори като комари, кърлежи, бълхи, птици и някои бозайници, замесени в огнища от денга, чума, лаймска болест, кърлежов енцефалит, западнонилска треска, Зика, малария и други, каза през юни в интервю за БТА проф. Радостина Александрова от БАН.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *