ГОЛИЯТ ПОМОРИЙСКИ ЦАР

ГОЛИЯТ ПОМОРИЙСКИ ЦАР

Вървиш в жегата из Поморие и, колкото и да е изпържен мозъка ти от жарта, си мислиш. То у нас мисленето не е на почит, но като не ти се навира в крайбрежните ресторанти, все трябва нещо да правиш. А мисленето е добро занимание, твърдят повече живелите. И какво спира погледа по морския бряг?
След инфантилно надрасканите каменни пейки, зестра от случайно преминали през общината некадърници, виждаш изгорелите треви по площите. Сухо, грозно, мъртво. Опънал коренища един жилав троскот се мъчи да мине за озеленяване. Същото, за което всяка бюджетна година се залага от общинските средства, а в резултат на това никога нищо не пониква. На подобна съдба, впрочем, са обречени и зелените храсти по основната артерия на града. Нито капка водица не видяха. Обяснението на кмета – няма пари за напояване.
Продължаваш по булевард „Яворов“. Спирка двете казина – старото и новото. Излъскали частниците фасади, сменили фасоните, настилките, боднали китки тук-там. До тук-добре. Но какво дири комичната скулптура на момченцето с голата пишка, остатък от ранния соцреализъм и то в най-уродливата му същност?
Архангелоподобното създание с глава на Георги Димитров от ючбунарските му години никак, ама никак не се връзва с уж модерната визия на двете казина и ареали около тях. За какъв чеп се прахоса общинска пара за възстановяване на това уродче от миналото, питаме ние?Така ли в главата на нито един общински кютук не се пръкна идеята да открадне елемент от местата, където ходят да запиват? А уж „реновирания“ пристан, за който поморийци казват, че докато са живи, няма да минат по него, заради крехката му основа?
Какво свежо и модерно има в проекта и защо пристана не може да посрещне корабчета и яхти? Вървиш…Сухо, мръсно, грозно и изсъхнало…къде потънаха парите, отпускани ежегодно за реконструиране на крайбрежния булевард? Защо нехаят местните дерибеи, на които мозъците могат да върнат само спомена за старата ваза от времето на още по-стария кмет Петко Радев? Да не говорим, че и там китките са увяхнали. А паметникът на поета Яворов?
Как откриват прословутите дни всяко лято с тези потрошени плочи, с гротесковата беднота около паметника на поета, с мизерните керемидки около единственото подобие на градинка? Това ли е зеления ви град? Нямате мозъци? Изпържила ги е жегата? Вземете назаем!
Пак там, по булеварда, ще видите частника как е озеленил онова, което му е дадено. Как още пролетта го е снабдил с капково напояване, как е опънал стилизираните тенти, като платна на кораб и…е красиво. Не ме интересува кой е собственикът, нали е красиво за окото и привлекателно за туриста?Имало като никога инвестиции през този мандат, хвали се самонадеяно кмета Иван Алексиев. Ама то не е само да хвърляш бетон с парите от управляващите, трябва и визия да имаш, и акълец малко, пък защо не и обич към града си. И промисъл за другите, които идват.
Охо, размечтахме се. И забравихме основното – царят на община Поморие е гол. А близачите около него му държат…мантията.
ZADKULISITE.COM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *