Голямата метла на „Близнашки“

Голямата метла на „Близнашки“

Няма да правя чистки, но всички, които не се справят с работата си, ще бъдат освободени. Това обяви на 6 август при встъпването си в длъжност служебният премиер Георги Близнашки.
Политическата демагогия обаче остана за кратко прикрита зад думите му. Още на следващия ден той буквално подпука областни управители и ръководни кадри във всички нива на властта, без да подмине и структурите на сигурността. Съмненията за реваншизъм се оправдаваха при всяко едно новоназначение. А те са стотици, прикрити зад оправданието, че се прави ревизия, а всъщност Близнашки успя да извърши за няма и един месец истински преврат. Още в първите дни на служебния кабинет първите страници на вестници излязоха със заглавия „Протестът на власт“. А дни след това се разбра, че попълненията са предимно от хора на президента и на ГЕРБ. А Близнашки голословно декларираше: „Няма да има прояви на реваншизъм“, „Няма реваншизъм в смяната на областни управители, това е право на всяко правителство“, „Служебното правителство няма да действа реваншистки, но ще каже истината“ . Но факти и аргументи не последваха, просто започна тотално преназначаване на хора, като новодошлите бяха свързани с ГЕРБ и с бившия министър-председател на ГЕРБ и сегашен президент.
Служебният кабинет на Георги Близнашки със сигурност ще остане в историята на България като служебното правителство, направило най-много кадрови промени по всички ешелони на властта.
Чистката премина през областните управи, ръководствата на редица държавни дружества и на енергийния регулатор, множество дирекции в министерствата, както и областните дирекции на МВР в не малко градове в страната. Едни от най-шумните назначения бяха на Лазар Лазаров и Ваньо Танов, които управляваха по времето на ГЕРБ. Агенция „Пътна инфраструктура“ и Агенция „Митници“. Сега им бе дадена „служебна победа“ и бяха върнати и дори похвалени.
Само за един месец от встъпването си в длъжност Георги Близнашки освободи 9 от общо 28-те областни управители и заплаши останалите, че ако смятат да се впускат в предизборната надпревара е по-добре да хвърлят оставки, вместо да излизат в отпуск. След метлата на служебния премиер нови областни управители вече има в Сливен, Стара Загора, Варна, Перник, Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен, от онзи ден и в Хасково.
Исторически станаха и промените в държавния енергиен регулатор. Служебното правителство си позволи да смени както председателя на ДКЕВР Боян Боев, на чието място постави спорната с минали свои действия Светла Тодорова, така и членовете на комисията Еленко Божков и Лилия Младенова. Впечатляващо е, че служебният кабинет си позволи да направи чистка и в бордове на някои от държавните дружества, в това число и в сектор енергетика. Освободен бе един от членовете на Съвета на директорите на БЕХ, Илко Желязков, както и председателят на борда на директорите на БЕХ Георги Христозов, на чието място бе назначен Антон Павлов.
Начело на „Пристанище Бургас“ отново застана Диян Димов, който заемаше този пост по времето на ГЕРБ, факт, който предизвика недоволството на синдикалните организации в дружеството. Заместник изпълнителният директор на „Български пощи“ по времето на кабинета „Борисов“ Станислав Дочев пък оглави дружеството, няма и 20 дни след като служебното правителство встъпи в длъжност.
Здравко Цонев, който беше изпълнителен директор на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ по времето на ГЕРБ, отново стана директор на агенцията. В Управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“ пък влезе Десислава Димитрова, а в Управителния съвет на ДП „Ръководство на въздушното движение“ – доц. Георги Димитров. Завръщането на хората на Борисов продължи с Милка Гечева, която бе върната в ДНСК. Последваха нови назначения и в НОИ, и НАП. Метлата на Близнашки не подмина и Държавен фонд „Земеделие“, където освен изпълнителният директор Атанас Добрев бяха сменени и двама от тримата зам. изпълнителни директори на фонда – Татяна Ангелова, която досега отговаряше за държавните помощи и програма САПАРД и Николай Дачев, който отговаряше за директните субсидии за ниви, плащани от ЕС. На мястото на Атанас Добрев седна Лозана Василева, а новите заместник изпълнителни директори са Живко Живков и Иванка Багдатова.
Рокади имаше и в редица министерства. За по-малко от две седмици бяха сменени петима от ключовите ръководители в Министерството на вътрешните работи и поставени хора, верни на предишната власт. Нови директори бяха назначени на дирекциите Инспекторат, Вътрешна сигурност, Финанси, Стопанска дирекция и ДКИАД. Начело на Инспектората вече е Николай Гешев, лично протеже на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Същото се отнася и за новия директор на финансовата дирекция Йордан Пеев. Иван Миланов стана директор на Вътрешна сигурност, а на Стопанската дирекция – Георги Стоянов.
Лидерът на ГЕРБ, за когото се предполага, че е един от основните кадровици в служебното правителство сам призна, че има пръст в назначенията на кабинета „Близнашки“, когато митрополит Галактион му благодари за връщането на шефа на ВиК – Стара Загора Румен Райков, а Борисов отвърна: „Нали ти казах в първия ден, първото нещо“.
Черешката на тортата в кадровите решения на Близнашки са грандиозните екипи от съветници, които не се знае какво толкова имат да съветват правителство, на което конституцията е вменила да организира прозрачни и честни избори. Сред съветващите на „Дондуков“ 2 се появи и красива дама… с изключителни умения в танците на пилон, а премиерът я защити с репликата „нашите жени са еманципирани“. За шеф на личния си кабинет Близнашки назначи Георги Георгиев, известен с комсомолското си минало и с участието си в комисията по досиетата.Агенция БГНЕСколаж: Иво Ангелов, „Сила“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *