Днес е Международният ден на бездомните животни

Днес е Международният ден на бездомните животни - 1

Днес е Международният ден на бездомните животни

Международният ден на бездомните животни се отбелязва днес. Денят се чества от 1992 г., през третата събота на август, по инициатива на Международното дружество за правата на животните (ISAR).

Целта е да се повиши информираността на международната общественост за тежкото положение, в което се намират бездомните и изоставените животни, се посочва в информация на отдел „Справочна“ на БТА. В днешния ден се напомня и за ролята на собствениците на домашни любимци в предотвратяването на появата на бездомни животни чрез неконтролираното отглеждане.

През 1695 г. в Япония се появява първият в света приют за бездомни кучета. През 80-те години на 19-и век се появяват първите приюти за бездомни животни в САЩ и Великобритания, а в началото на 20-и век – в Австралия. През 1822 г. Великобритания приема първия закон, насочен към защита на животните от жестокост.

Бездомно животно е това, което няма собственик и пребивава на улицата, коментира за БТА д-р Надежда Мечева, ръководител на ветеринарната клиниката за бездомни животни на фондацията „Четири лапи“ в Банкя. Фондацията има и две мобилни клиники, които обикалят в страната във връзка с кампании за кастрация.

Хората не трябва да подминават бездомните животни, а трябва да проявяват грижа и да им помогнат, било то с храна или вода, каза д-р Мечева. Тя напомни, че кучетата и котките са най-добрите приятели на човека и заслужават добро отношение.

Преди да окажем помощ, трябва да подходим внимателно относно характера на животното, което сме срещнали на улицата, посочи Мечева.

Хубаво е животните да се хранят само с подходящата за вида им храна. Често хората не си дават сметка, че нашата домашна храна може да е опасна и да доведе до тежки храносмилателни разстройства при животните, заяви също специалистът. За предпочитане е да нахраним бездомния приятел с гранули или консерва, обясни тя.

Ако конкретното животно е спокойно, то може да бъде доведено до нашата клиника в Банкя, където да получи съответната грижа, да бъде кастрирано и ваксинирано. Това ще удължи продължителността на живота му, каза д-р Мечева. Услугата е безплатна, като клиниката има договор със Столичната община.

Въпреки че нямат стопани, общините са отговорни за бездомните животни на тяхна територия, отбеляза ветеринарният лекар. Всяка община трябва да спазва националната програма относно контрола върху популацията на безстопанствените животни. И всяка година общините дават отчет за извършената дейност, поясни Надежда Мечева.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *