Д-Р ВАСИЛ МИЛТИЯДОВ КОСТАДИНОВ: В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЩЕ РАБОТЯ ЗА ХОРАТА И ЗА РЕШАВАНЕ НА ТЕХНИТЕ ПРОБЛЕМИ. ИСКАМ ПОМОРИЕ ДА ИМА ПО-ДОБРО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Д-Р ВАСИЛ МИЛТИЯДОВ КОСТАДИНОВ: В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЩЕ РАБОТЯ ЗА ХОРАТА И ЗА РЕШАВАНЕ НА ТЕХНИТЕ ПРОБЛЕМИ. ИСКАМ ПОМОРИЕ ДА ИМА ПО-ДОБРО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Д-р Костадинов: Никога не съм бил партиен член, участвам в изборите, защото искам Поморие да има по-добро здравеопазванеД-р Васил Костадинов е специалист по клинична лаборатория и мениджмънт в здравеопазването, член на Управителния съвет на мениджърите в здравеопазването в България. Завършва ВМИ – Варна ( дн. МУ „ Проф. д-р Параскев Стоянов) през 1991г. Д-р Костадинов e управител на най-голямата Медико-диагностична лаборатория в област Бургас – „ЛИНА”. На местните избори в Поморие участва, като кандидат за общински съветник от листата на „Партия на зелените”.- Д-р Костадинов, Вие сте едно от уважаваните имена в лекарските среди. По каква причината решихте да се включите в предизоборната надпревара в Поморие, като кандидат за общински съветник?
– Като човек, натрупал опит и умения, и реализирал се вече в лабораторната медицина, бих могъл да допринеса много за Поморие. Животът в града е хубав, но и не съвсем лек, макар че туризмът, балнеотуризмът, земеделието и природните дадености са невероятно предимство. Проблемите на хората в чисто личен план – техните притеснения и безпокойства са нещата, които ме вълнуват и искам да им помогна, може би, защото съм лекар. Аз съм на 50 години, синът ми е студент, имам изграден екип, който се справя безпроблемно и без моята помощ. Какво друго ми остава освен да насоча усилията си да се опитам да направя нещо добро за хората, които го заслужават най-много – моите съграждани.- Участвате на трето място в листата на „Партия на зелените”, като представител на гражданската квота. Всъщност, може би това е единствената партия, чиято листа е съставена изцяло от хора, които не са партийни членове. Това означава ли, че участието Ви на изборите е въпрос на принцип и позиция?
– Да, аз никога не съм членувал в политически партии и не мисля, че партийното управление на свободните хора е най-добрият избор. Това е моето виждане и причината да не участвам в политически партии. Не съм имал претенции как и откъде да се кандидатирам. „Партия на зелените” не е парламентарно представена и хората в листата, в която съм и аз, не са политически свързани, и това надделя при взимането на решението. Мястото в листата не е от значение за мен, тъй като хората, особено на тези избори, гласуват мажоритарно. Желая на всички от листата успех.- Получавали ли сте други предложения от политически партии, за да попълните челните места на листите им?
Да, имал съм срещи с почти всички, като моето желание е било да разбера как бих се чувствал в обкръжението на тези хора – къде е моето място, какви ангажименти трябва да поема, какви са техните позиции по отношение на проблемите, свързани с хората, техните приоритети. Всъщност, симпатиите ми още от първете свободни избори в България не са се променили и първата ми среща и последната беше с представителите на СДС , затова желая успех и на тях.- Коя е ахилесовата пета на здравеопазването в родното Ви Поморие? Доколкото знаем едно от оплакванията на поморийци е, че дори за най-малкия здравословен проблем трябва да пътуват до Бургас. Защо се получава така?
– Здравеопазването е най-трудната и най-често използвана тема от политиците, за да демагогстват и да търсят сметка едни на други защо не са реализирали обещанията си както и да си поискат за това вот на недоверие. От друга страна хората, грижещи се за здравето – най-ценното след свободата, са наричани „мафия в бели престилки”, преследвани са като престъпници , обиждани и унижавани и в крайна сметка принуждавани да напуснат България. Това е трагедия и безумие и трябва да спре.
За МБАЛ-Поморие мога да кажа, че съм роден в тази болница, лекували са ме в Детско отделение – д-р Томов и д-р Танев . Имам белег от операция в Хирургическо отделение от д-р Грозев . Майка ми е работила там и като дете с нея обикалях участъка с линейката, а после почти живеех с нея във Вътрешно отделение. Ял съм от храната на тази болница, дишал съм въздуха, всичките си стажове като студент съм провел в нея. Първите си стъпки като лекар направих в санаториума и после отново в болницата, специализирах като лекар в Общинска болница Поморие и на нея дължа голяма част от това, което съм сега.
Искам славата на старите лекари от МБАЛ-Поморие да се върне. Искам тези, които сега работят, да продължат и когато дойдат други, хората да им имат доверие. Това естествено няма как да стане с магическа пръчка, тъй като условията и изискванията са различни. Заболяванията са по-тежки и по-трудно се лекуват, а хората искат най-доброто и понякога невъзможното. Медицината не е всемогъща и хората не са безсмъртни, а най-скъпата техника и консумативи са медицинските. Най-често употребявани от хората и дори повече от храната са лекарствените препарати. Сами разбирате, че да практикуваш медицина не е евтино и това е най-голямото предизвикателство пред общинските болници. Трудно е да оцеляваш в такива условия като без помощ е почти невъзможно .
Поморийци са хора, които имат познания и се отнасят отговорно към здравето си и понеже стана въпрос защо не се лекуват в Поморие, а в Бургас бих казал, че те се лекуват по цял свят – и в Западна Европа, и в Истанбул, и в Израел, и в САЩ и Канада. Бих искал изборът им да е нашата болница и мисля, че не е невъзможно – стига човек да има подкрепа, желанията се сбъдват макар и трудно, макар и бавно и преодолявайки какви ли не препятствия.- За какво ще работите, ако влезете в Общинския съвет на града?
– Разбира се за хората и за решаване на техните проблеми. Преди всичко за подобряване на здравето им и за увеличаване продължителността на живота.
Но искам да кажа, че най-много ми се иска животът на тези хора да е качествен. В центъра на вниманието според мен трябва да са решаването на проблемите на обикновения човек, без значение кой от кой град или село е и как се казва. Грандиозните, мащабните и свръхпроектите за мен са най-накрая . По-важно е хората да са здрави и щастливи и тогава те сами ще си построят дворците. Болните, хората с проблеми, безработните и безпарични, неможещи да си платят данъка, тока и водата, нямат нужда от дворци и кули! Те имат нужда от внимание, от грижа, от помощ и от човещина. Ето това бих предложил и ако искат да го приемат.- Коя ще е първата докладна, която ще входирате?
– Провеждане на кампания за проучване основните проблеми на хората по населени места в община Поморие , както и вземане на спешни мерки за тяхното систематизиране, обсъждане и решаване , като за това се ангажират достатъчно компетентни екипи от специалисти и се поставят постижими срокове. Просто трябва да се започне.- Освен лекар, Вие сте управител и на поморийската фирма „Лина”, която е един от данъкоплатците в общината? Какво е отношението на общинската администрация към местния бизнес и насърчава ли го достатъчно, за да оставя своите данъци в общинската хазна на Поморие, вместо в тази на Бургас, например?
– Това, че лаборатория „Лина” е поморийска се знае в цялата страна, тъй като на всички документи са печатите, на които пише „Лина” Поморие. И това е моята съдба. За отношението бих казал , че в хубави и лоши моменти и независимо от всичко, което се случва с нас, хората от Поморие и община Поморие са доказали, че ни приемат и нещо повече – че са съпричастни с нашите проблеми и че са готови да ни помогнат да оцелеем.
За отношението към другите фирми е доста ангажиращо да коментирам, но бих искал да кажа, че развиваме нашата дейност в почти всички Общини в Бургаска област и в много от тях ни приемат, дори ни канят. Затова ми се иска в община Поморие, поморийските фирми да са приоритет, тъй като те са тези, които са гръбнакът на местната икономика. Те са тези, които никога няма да изменят на хората, и за това трябва да има специално отношение към тях . Между другото това е прието в цял свят.- Защо поморийци трябва да гласуват за Вас?
Защото съм един от тях и винаги могат да разчитат на мен.
www.burgasinfo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *