Един загинал при разраснал се пожар в Гърция, на Тенерифе ситуацията се стабилизира

Един загинал при разраснал се пожар в Гърция, на Тенерифе ситуацията се стабилизира

© Reuters

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Пожарът, разгорял се по-рано днес в гръцката област Беотия, отне живота на един човек, съобщи гръцката телевизия „Скай“, цитирана от БТА.Според информация на гръцката полиция загиналият мъж е бил животновъд, който след получен сигнал от спешния номер 112 за опасност от пожар и евакуация е отишъл да спаси животните си.След разрастването на огъня в обработваеми площи край селището Продромос в Беотия жителите и почиващите на плажа Саранти бяха предупредени да се евакуират.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

На място работят 44 пожарникари, 16 противопожарни автомобила, три самолета и един хеликоптер.Днес Генералният секретариат на Гражданската защита взе решение за превантивни забрана за преминаване, движение и престой на хора и превозни средства в националните паркове, крайградските гори, в зоните на „Натура 2000“, горските екосистеми, както и в паркове и горички, разположени в зона с висок риск от горски пожари през пожароопасния сезон 2023 г. на островите край област Атика. Сезонът на пожарите в Европа – все по-дълъг и по-стихиенЗабраната се отнася и за посещението на храмове и манастири, разположени в тези райони. За изпълнение на мерките са предложени и подходящи пътни знаци, бариери и контрол, като те няма да важат за хората, които живеят или работят в районите, за които се отнасят временните забрани.Извънредно положение и евакуация поради пожарите и много силните ветрове, които ги разпалват, беше обявено вчера край гръцкия град Александруполис. Там огънят е изпепелил големи горски и земеделски площи, както къщи и църква. Днес е обявена висока опасност от пожари и в областите Атика, Евбея, Арголида и Коринт.Ситуацията на ТенерифеМеждувременно в понеделник пожарникарите продължиха опитите да стабилизират огромен горски пожар, който опустоши горите на испанския остров Тенерифе и принуди хиляди хора да се евакуират, предаде „Ройтерс“.Пожарът, започнал миналия вторник вечерта, досега е опустошил около 12 800 хектара гори в рамките на националния парк около вулкана Тейде, най-високия връх в Испания.Усилията за потушаването му са възпрепятствани от трудния терен – съставен от стръмни дерета и скали – и скорошната гореща вълна, оставила боровата гора изключително суха.“Най-лошото е зад гърба ни“, каза регионалният лидер на Канарските острови Фернандо Клавихо в понеделник сутринта по радиостанция „Кадена СЕР“.“Днес ще продължим да работим, да консолидираме периметрите. Все още не можем да говорим за контрол, ще видим дали ще успеем да стабилизираме всички фронтове“, добави той.В неделя властите позволиха на част от 12 хил. души, евакуирани от селата Арафо и Канделария, да се върнат по домовете си, уточни Клавихо.

Клавихо добави, че пожарът почти със сигурност е предизвикан от човек и каза, че полицията провежда разследване, за да идентифицира и залови подпалвачите.

Междувременно националната метеорологична агенция AEMET съобщи, че нова гореща вълна ще обхване континентална Испания в понеделник, което допълнително ще увеличи риска от горски пожари там.Въпреки това AEMET заяви, че има шанс за известно количество валежи на Тенерифе по-късно в понеделник.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *