ЕКСПЕРИМЕНТ В МОРЕТО: Изпитват „крила“ на товарен кораб, за да свалят разхода

Маргарита Хранова за спомените от детството и годините на сцената

ЕКСПЕРИМЕНТ В МОРЕТО: Изпитват „крила“ на товарен кораб, за да свалят разхода

Голям товарен кораб започна експеримент в открито море. Може ли специални платна да намалят разхода на плавателния съд и да свалят нивата на вредните емисии?
Платната са дизайн на един от отборите, който прави яхти за най-престижното ветроходно състезание „America’s Cup“. Те бяха произведени от норвежка високотехнологична компания и монтирани на иначе незабележимия товарен кораб за насипни товари. Целта е когато корабът разгъне автоматичните 37-метровите платна, те да започнат да променят формата си за по-ефективна работа.

Амстердам забранява круизните кораби

В корабната индустрия от години се опитват да намерят начин да намалят разхода на гориво и вредни емисии. Напоследък се правят експерименти с кораби, които заменят традиционното дизелово гориво с водород, амоняк, етанол и други алтернативни горива.

“Платната работят донякъде като крилата на самолет. Ако сте виждали как самолета движи предкрилките и елероните на крилата, така се движат елементите и на нашите платна. Това ни позволява много ефективно да насочваме ъгъла на въздушния поток, независимо дали вятъра е от необходимата посока. Така не само увеличаваме генерираната сила, но и извличаме максимума от наличния вятър”, Саймън Шофилд, служител в компанията дизайнер.

Спасиха моряк и кучето му след близо три месеца в Тихия океан (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *