ЕК санкционира България с 160 000 лева, заради скандално туристическото лого

ЕК санкционира България с 160 000 лева, заради скандално туристическото лого

Вече несъществуващото Министерство на икономиката, енергетиката и туризма ще трябва да плати санкция от 160 000 лева за проекта на туристическо лого и бранд на страната, които не бяха приети, съобщава economic.bg. Вероятно след разделянето на ведомството санкцията ще бъде прехвърлена към Министерството на туризма.
Поръчката за изработване на туристически бранд България бе спечелена през януари 2013 г. от “Обединение за бранд България”. Цената бе 1,6 млн. лв. с ДДС. Финансирането е по Оперативна програма “Регионално развитие”.
Изработеното по проекта лого не беше одобрено от обществеността и Съюза на българските художници, което доведе до ползването и до днес на старото жълто-оранжево лого с роза върху всички материали, с които българският туризъм се представя на международни изложения.
Експертите от Министерството на регионалното развитие са направили одит на проекта и са предложили първоначално 5% финансова корекция. След одита на Европейската комисия обаче поисканата от техните специалисти финансова санкция е станала 10% от стойността на проекта, съобщaват източници на в. „24 часа”, цитирани от изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *