Еленко Божков: Служебният кабинет е инструмент на корпоративни интереси

Еленко Божков: Служебният кабинет е инструмент на корпоративни интереси

Подобряване на ситуацията не се прави, когато се промотират корпоративни интереси. Тези хора са инструмент на корпоративни интереси, това ясно личи от всичките им действия и от намеренията им.
Премиерът Георги Близнашки поиска моята оставка заради три неща: арбитражното дело на ЕВН срещу България, двете жалби на ДКЕВР за прекомерна държавна помощ и проверката, която в момента тече във ВЕИ-сектора по отношение на присъединяване на фотоволтаици през 2012 година.
България преди служебното правителство имаше шансове да спечели арбитражното дело на ЕВН срещу България (делото бе заведено от електроразпределителното дружество срещу България през 2013 година в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове-бел.ред.). Шансовете ни рязко намаляха с говоренето на министър Екатерина Захариева и други министри от служебното правителство. Адвокатите, които защитават България са на път да се откажат заради това, че правителството на България работи срещу държавата по това дело.
През 2005 година е проведена среща между ЕВН, тогава кандидат за приватизация и членове на ДКЕВР, разговорът е протоколиран и протича на принципа въпроси и отговори. ЕВН са задавали въпроси, а членове на комисията са отговаряли, ЕВН са искали, а ДКЕВР са обещавали. В тези разговори от страна на комисията е участвал и сегашният кандидат за председател на ДКЕВР, Светла Тодорова. Тя е обещавала светло бъдеще и приятно прекарване на ЕВН в България. Сега тези протоколи са част от материалите по арбитражното дело срещу България, част от аргументацията на ЕВН, те претендират, че не са изпълнени ангажименти към тях.
Служебното правителство е от днес до утре и знае, че ако наруши закона, възмездието ще се стовари върху други, а не върху него, то няма отговорност, то съществува два месеца. Нормално е едно редовно правителство да избере с решение член на ДКЕВР, а министър-председателят със своя заповед да го назначи.
Никога не съм оспорвал компетентността на Георги Близнашки в сферата на конституционализма, моля да не оспорва и да не се меси в теми, които са му дълбоко непознати, каквато е елетроенергетиката. Когато съм разговарял с Близнашки преди години е било винаги свързано с Конституцията на Република България, по която смятам, че той е експерт. Само че като премиер той винаги неглижирал среща с ДКЕВР.
Що се отнася до Енергийния борд, той прилича на експертен съвет, в който участват вълци и агнета с преобладаващо мнозинство на вълците. И темата на този експертен съвет е вегетарианското меню на вълците, по което трябва да се получи консенсус. Това е Енергийният борд. Това е нещо изключително противоречащо на българските и европейските закони.Агенция БГНЕС
Еленко Божков, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *