Есенен панаир на предизборната реторика

Есенен панаир на предизборната реторика

Пространството на предизборната реторика, в което живеем вече четвърт век, крие особени опасности и рискове,когато изборите са в непосредствена времева близост до нас. Това пространство е осеяно с минни полета. Лъжата, измамата, манипулацията, негласната подмяна на факти и обстоятелства – това са подлите заряди, които политиците и партиите предвидливо залагат на най-оживените места. Така действат и терористите. Разликата е, че зарядите на терористите разкъсват тела, а зарядите на политиците нанасят едни по-различни поражения. В някои случаи политическите поражения са по-опасни от тези на терористите. И са по-мъчителни за жертвите. Убиват бавно, понякога с години и десетилетия напред. Най-напред убиват паметта. След това работата на политиците става значително по-лесна.
Опасна е и мината „Мълчание“. Когато един или друг политик мълчи, това трябва да ни държи нащрек. В състояние на повишено внимание и осторожност. Нещо подобно на ловец, поставен на опасна пусия. Не се знае откъде ще изкочи разяреният глиган и ловецът може да се ориентира само по лая на медиите, пардон – на кучетата.
Ето, вече две денонощия няма хабер Бареков и Ковачки къде са се скрили и какъв курт капан ще заложат на миньорите и останалите подопечни на бизнесмена от „Лидер“. Бейовете и пашите също са в неизвестност. Позитанци малко се посбиха кой да води тая или оная бащина листа, но днес вече са тихи и кротки. Капо са РЗС и други придружаващи формации, които ще служат на големите от все сърце и срещу минимално заплащане. Досега не сме забелязвали такава многобройна и разнолика квота на камериерките.
Месец преди изборите ще наблюдаваме един есенен панаир. Не ни остава нищо друго, освен много да внимаваме в условията на врява и шарения. И да се оглеждаме за зарядите, курт капаните и да се вслушваме в мълчанието.Любо Кольовски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *