Извънредно положение край Александруполис заради пожари (ВИДЕО)

Магазини във Франция лепят стикери върху храните с необосновано високи цени

Извънредно положение край Александруполис заради пожари (ВИДЕО)

Властите в Гърция обявиха извънредно положение в района на град Александруполис. Вече трети ден там продължава да гори пожар, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.

Най-силно бушува огънят в село Монастираки, като в борбата със стихията са включени и противопожарни самолети. Над района се е образувал черен облак от дим, а властите са принудени да затворят пътя. До момента са евакуирани 12 села, изгорели са къщи и една църква. Хиляди декари горска и обработваема площ са изпепелени, както и пчелни кошери и животновъдни ферми.

Граждани на Кавала днес подаваха сигнали за ново огнище. В помощ на гръцките пожарникари вече пристигнаха екипи от Румъния и Кипър.

Снимка: БГНЕС

Седем пожарникари и един доброволец са с дихателни проблеми и леки изгаряния. Те са били настанени в болница. Петима от приетите пациенти са изписани. Поради пожара е затворен ГКПП между Гърция и Турция „Кипи-Ипсала” в Североизточна Гърция.

Пожарникари, войници, доброволци и жители се борят с огъня и силните променливи ветрове в селата Нипса, Дорико и Авандас, за да предотвратят преминаването му в индустриалната зона на Александруполис.

Генералният секретариат на Гражданската защита се обърна за съдействие към програмата на ЕС  „Коперник“ за сателитно наблюдение и заснемане на Земята във връзка с опожарените райони и щетите, нанесени от големия пожар. За днес е обявена висока опасност от пожари и в областите Атика, Евбея (Евия), Арголида, Коринт и Беотия.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *