Затопляне! Бразилия възстановява политическите си връзки с Куба

Затопляне! Бразилия възстановява политическите си връзки с Куба - 1

Затопляне! Бразилия възстановява политическите си връзки с Куба

Бразилия възнамерява да поднови търговските си и политическите си връзки с Куба, заяви високопоставен съветник на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва на среща с кубинския президент Мигел Диас-Канел в Хавана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двете страни поддържаха стабилни отношения по време на управлението на Бразилската работническа партия на Лула между 2003 и 2016 г. След като на власт дойде крайнодесният президент Жаир Болсонаро обаче, връзките между Бразилия и Хавана се влошиха.

През 2019 г. – първата от управлението на Болсонаро, Бразилия за първи път не подкрепи ежегодната резолюция на ООН, с която се осъжда икономическото ембарго на САЩ срещу Куба.

Но след като Лула се върна на власт в началото на тази година, най-голямата икономика в Латинска Америка отново започна да укрепва връзките си с карибския остров.

„Искаме да развием отношенията между Бразилия и Куба до равнището на едно голямо приятелство“, каза Селсо Аморим по време на визитата си в Хавана.

„Това ще допринесе за мира в нашия регион, което, наред с икономическия растеж, е и водещата цел на дипломацията“, допълни той.

Аморим съобщи, че скоро в Куба ще пристигнат бразилски здравни експерти, както и представители на селскостопанския сектор.

През 2013 г. Бразилия стартира инициативата „Повече лекари“, по която чуждестранни медици биват наемани на работа в отдалечени области на страната. Болсонаро бе критик на тази програма и след като стана президент преустанови работата ѝ.

През юни Диас-Канел и Лула разговаряха в Париж, като кубинският лидер определи тона на срещата като „братски“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *