Зеленски за първи път на официална визита в Гърция, до последно пазеха посещението в тайна

Зеленски за първи път на официална визита в Гърция, до последно пазеха посещението в тайна

Зеленски за първи път на официална визита в Гърция, до последно пазеха посещението в тайна

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис тази вечер в правителствената резиденция „Максимос“ в Атина, предаде гръцката телевизия Скай.

Това е първото официално посещение на Зеленски в Гърция. То се очаква от пролетта на 2021 г., когато Кириакос Мицотакис му отправи покана.

Слухове за посещение на украинския президент се появиха по-рано днес, но официално потвърждение излезе малко преди началото на срещата му с гръцкия премиер в 18:10 ч.

На срещата двамата подписаха съвместна декларация за евроатлантическия път на Украйна, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

„Ние се противопоставяме на всеки незаконен свършен факт“, заяви гръцкият министър-председател на пресконференцията. Той се спря на историческите връзки на Гърция с Украйна и с украинските граждани с гръцки произход.

„Никой не забравя престъпленията в мъченическия Мариупол, същото се отнася и до Одеса, както и до Киев и други региони на страната Ви“, каза той и добави, че Гърция осъжда безусловно военните престъпления в Украйна.

„Русия употреби като оръжие природния газ, а наскоро прекрати споразумението за зърнените храни. Последствията от войната надхвърлят границите на нашия континент. Над 50 процента от зърното се изнася с кораби на гръцки корабопритежатели. Гърция прилага всички санкции срещу Русия, ще спомогнем за вашия европейски път, подписахме съвместна декларация за евроатлантическия път на Украйна. Подкрепата ни ще продължи. Пристанището на Александруполис е възлово, скоро ще стане град-врата за природния газ“, каза гръцкият премиер.

От своя страна Зеленски благодари за подкрепата на Гърция и за „Вашето предложение да подкрепите подготовката на наши пилоти на (изтребители) F-16“. Украинският президент каза, че страната му се нуждае от помощта на Гърция и за поддържане на отворен коридор за износ на зърнени храни.

В Атина Зеленски се срещна и с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Очаква се президентът на Украйна тази вечер да участва във вечеря и неформална дискусия между лидерите на страните от Западните Балкани, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейският съвет Шарл Мишел и лидерите на страните членки на ЕС от региона.

Събитието се организира от Кириакос Мицотакис и ще се проведе в правителствената резиденция „Максимос“ в гръцката столица.

На срещата ще присъстват премиерът на България Николай Денков, сръбският президент Александър Вучич, президентът на Молдова Мая Санду, президентът на Черна гора Яков Милатович, премиерът на Румъния Марчел Чолаку, премиерът на Косово Албин Курти, премиерът на Босна и Херцеговина Боряна Крищо, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович.

Албания е получила покана, но няма да бъде представена, предаде по-рано АНА-МПА. Отношенията между Гърция и Албания се обтегнаха, след като етническия грък Фреди Белери беше избран за кмет на град Химара в Албания, но албанските власти го задържаха по обвинения, които гръцкото правителство смята за неоснователни.

Президентът на Словения също няма да успее да вземе участие в срещата.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *