Индийският луноход „Чандраян-3“ изпрати нови СНИМКИ на Луната, докато се подготвя за кацане

Индийският луноход "Чандраян-3" изпрати нови СНИМКИ на Луната, докато се подготвя за кацане - 1

Индийският луноход „Чандраян-3“ изпрати нови СНИМКИ на Луната, докато се подготвя за кацане

Индийският космически апарат „Чандраян-3“ е изпратил снимки на Луната, които е направил по време на подготовката си за кацане, предаде Ройтерс, позовавайки се на Индийската организация за космически изследвания (ISRO). Изображенията са публикувани на страницата ѝ в социалната мрежа Екс (бившия Туитър).

„Това са изображения на далечната страна на Луната, направени от камерата на спускаемия апарат за откриване и избягване на опасности. Тя помага да се определи безопасна зона за кацане – без камъни или дълбоки оврази“, се посочва в публикацията.

Chandrayaan-3 Mission:

Here are the images of
Lunar far side area
captured by the
Lander Hazard Detection and Avoidance Camera (LHDAC).

This camera that assists in locating a safe landing area – without boulders or deep trenches – during the descent is developed by ISRO… pic.twitter.com/rwWhrNFhHB

Според Индийската космическа агенция на снимките се виждат Хумболтово море и кратерите Хейн и Белкович, пояснява БТА.

Спускаемият модул на станцията трябва да извърши меко кацане на спътника на Земята на 23 август. Апаратът трябва да кацне в района на Южния полюс на Луната – на същото място, където планираше да се позиционира претърпялата авария руска станция „Луна-25“.

„Чандраян-3“ е третият апарат за изследване на естествения спътник на Земята, който Индия изстрелва. Началото на индийската лунна програма беше поставено с орбиталния апарат „Чандраян-1“, който беше изпратен към Луната през 2008 г. Втората лунна мисия на Индия „Чандраян-2“ стартира през 2019 г. и освен извеждането на апарат в орбита включваше и кацане на модула „Викрам“. Тя завърши с неуспех – спускаемият модул се разби при сблъсъка с лунната повърхност, но орбиталната станция „Чандраян-2“ продължава да обикаля около естествения спътник на Земята.

Ако мисията „Чандраян-3“ е успешна, Индия ще стане четвъртата страна след СССР, САЩ и Китай, осъществила меко кацане на Луната. Мисията включва и доставянето на малък луноход на повърхността на земния спътник.

Лунният полюс като цел на експедицията е избран от специалистите на ISRO, тъй като все още никой не се е опитвал да го изследва задълбочено – мисиите, организирани от различни държави в миналото, са изследвали основно района в близост до лунния екватор.

Chandrayaan-3 Mission:

🇮🇳Chandrayaan-3 is set to land on the moon 🌖on August 23, 2023, around 18:04 Hrs. IST.

Thanks for the wishes and positivity!

Let’s continue experiencing the journey together
as the action unfolds LIVE at:
ISRO Website https://t.co/osrHMk7MZL
YouTube… pic.twitter.com/zyu1sdVpoE

Както съобщават индийските учени, в района на лунния южен полюс са открити оголени скали, които могат да разкажат много за формирането на Луната. Освен това експедицията трябва да продължи работата на индийската орбитална станция „Чандраян-1“ за търсене на вода на естествения спътник на Земята. През 2008 г. индийският космически апарат първи откри доказателства за наличието на вода на Луната.

Откритията предполагат, че в някои кратери има замръзнала вода. Ако бъде открит лед, учените ще имат уникалната възможност да анализират и разберат историята на водата в Слънчевата система.

По план индийският луноход, който ще се захранва от слънчева батерия, трябва да работи поне един лунен ден (14 земни дни).

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *