Китай залага на шпионаж и подкупи

Китай залага на шпионаж и подкупи

Повдигнати са обвинения срещу пенсиониран тайвански военен офицер и бизнесмен, които са заподозрени в получаване на големи суми от Китай за събиране на секретни документи за тайванската армия.

Прокурорите издадоха прессъобщение в петък, в което се казва, че пенсионираният сержант Чен Мин-ченг и бизнесменът Ху Чи-яо са обвинени съгласно законите за национална сигурност и антикорупцията на Тайван. Прокурорите твърдят, че Ху е използвал бизнес отношенията си с тайванската армия, за да организира среща с Чен и генерал-майор от командването на отбраната в Кинмен.

Прокурорите казаха, че Ху е направил снимка на срещата, проведена в кабинета на генерала, и я е изпратил на китайския полицейски клон, отговарящ за вътрешната сигурност на страната. Твърди се, че Ху е използвал тази снимка, за да покаже, че има достъп до високопоставен военен персонал в Тайван.

Разследването установи също, че Ху и Чен са посетили майор Лин от командването на отбраната на Пенгу през 2019 г. и са се опитали да го подкупят за военни тайни. Прокурорите също твърдят, че Чен се е опитал, но не е успял да убеди тайванско-виетнамски бизнесмен, също с фамилия Лин да подкупи войници с финансови затруднения да шпионират и да събират тайни за китайската армия.

Чен и Ху се присъединяват към нарастващ списък с хора, свързани с тайванската армия, за които се подозира, че са шпионирали за китайското правителство.

По-рано тази година се чуха обвинения, че до 90% от пенсионираните военни служители в Тайван предоставят разузнавателна информация на Китай – твърдение, което беше категорично отречено от Съвета по въпросите на ветераните на Тайван.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *