Корупционните схеми с продажбата на общински имоти в Поморие продължават, мотото е: Дай ми, за да ти дам!

Корупционните схеми с продажбата на общински имоти в Поморие продължават, мотото е: Дай ми, за да ти дам!

Предстои продажбата на знакови зелени площи (градинки) в Поморие. От публична, отново общинската собственост е преобразувана не случайно в частна, вероятно за да премине в ръцете на определена фирма-инвеститор.
Община Поморие е специалист по продажбата на общински имоти и е най-голямата агенция за недвижими имоти в административната единица. Доказала е през годините, че всичко може да бъде изложено на сергията, ако рушветът е задоволителен.Обезпокоение буди и случващото се с една от най-знаковите територии в черноморския град, която е с изключително голямо културно-историческо значение – Парк „Яворов“, където се намира паметникът на великия поет Яворов и прилежащите му територии – Лятно кино „Яворов“, Яворовите скали и Късносредновековената крепостна стена на Анхиало.Най-вероятно градинката ще бъде превърната в паркинг и подход за хотелски мастодонт, чието изграждане ще бетонира и емблематичните за Поморие и България Яворови скали (виж тук, тук, тук и тук). Не отдавна Община Поморие превърна публична общинска собственост в частна, за да я продаде на фирма „Арси Христофоров и Бойчев“, към която има отношение многомандатния общински съветник от различни партии в Поморие и дъщеря на един от съдружниците във фирмата – Катя Христофорова (тук).За предстоящата продажба на градинката в парк „Яворов“ алармира и фейсбук-групата „Яворови скали Поморие„. Ето какво пишат от там:Кой какви ги подготвя в Поморие?
Получи се информация, че самата градинка на Яворов също вече е ЧАСТНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ. Следващият ход е най- вероятно продажба на самата градинка. Всички градинки в Поморие са ПУБЛИЧНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ. Частната общинска собственост може да бъде продадена на частен инвеститор. Публичната общинска собственост не може да се продава.
Редно е общинските съветници най-после да се появят и публично да отговорят на поморийската общественост:
– Защо и кога градинката на Яворов от публична общинска собственост се е превърнала в частна общинска собственост?
– Кога и на кого смятат да продават градинката на Яворов?
– Има ли връзка между ,,законното” искане от фирма ,,Арси’’ за строеж на хотел залепен за границите на градинката на Яворов, която вече е частна общинска собственост?
Тази информация е публична и се вижда в страницата на Агенцията по кадастър. Ето ви информация от този кадастър:За градинката на Яворов:
Поземлен имот 57491.503.579, област Бургас, община Поморие, гр. Поморие, п.к. 8200, ул. „П.К.Яворов“, вид собств. ОБЩИНСКА ЧАСТНА, вид територия Урбанизирана, НТП За друг вид озеленени площи, площ 3447 кв.м., квартал 18A, парцел III, Заповед за одобрение на КККР № РД-18-36/29.04.2009 г. на ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АГКК

И за няколко други градинки:Градинката зад читалище ,,Просвета’’:
Поземлен имот 57491.503.475, област Бургас, община Поморие, гр. Поморие, п.к. 8200, ул. „П.К.Яворов“, вид собств. ОБЩИНСКА ПУБЛИЧНА, вид територия Урбанизирана, НТП За алея, площ 859 кв.м., Заповед за одобрение на КККР № РД-18-36/29.04.2009 г. на ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АГКК
Градинката пред хотел ,,St. George”:
Поземлен имот 57491.503.2, област Бургас, община Поморие, гр. Поморие, п.к. 8200, Княз Борис I, вид собств. ОБЩИНСКА ПУБЛИЧНА, вид територия Урбанизирана, НТП Обществен селищен парк, градина, площ 2015 кв.м., стар номер 2988, квартал 0, Заповед за одобрение на КККР № РД-18-36/29.04.2009 г. на ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АГККГрадинката пред Градска Художествена Галерия Дечко Стоев:Поземлен имот 57491.503.7, област Бургас, община Поморие, гр. Поморие, п.к. 8200, Княз Борис I, вид собств. ОБЩИНСКА ПУБЛИЧНА, вид територия Урбанизирана, НТП Обществен селищен парк, градина, площ 1513 кв.м., стар номер 2987, квартал 0, Заповед за одобрение на КККР № РД-18-36/29.04.2009 г. на ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АГКК.
………..и т.нНа 13 януари 2018 г. културната общественост на България и на много места по света ще отбележи с почит 140 годишнината от рождението на световно признатия поет Пейо Яворов. Рядък шанс и повод за гордост е факта, че точно в Анхиало (Поморие), скромният телеграфист от Чирпан, се ражда като велик поет. И точно тук, на Яворовите скали той се вдъхновява да напише едни от най-добрите стихотворения в българската и световна литература. Преди 118 г. в Анхиало идва едва 22 годишния Пейо Тотев Крачолов. Година по-късно от тук за София си тръгва вече признатия поет Яворов.
ХОРА, ДОБЛЕСТНИ ГРАЖДАНИ НА ПОМОРИЕ, ЩЕ ДОПУСНЕТЕ ЛИ ЕДНО БЕТОННО КЛЕЙМО ДА НИ ЗЛЕПОСТАВИ ПРЕД КУЛТУРНИЯ СВЯТ ??? – пише помориецът д-р Кристалин Каприев.
*****Паметникът на поета Пейо Яворов в Поморие
Какво да стопли мраморните вени?
От този град не чакай ти закрила.
Като на остров сред аборигени,
стои си тук, но някак е насила.
И никак не върви да ги възпява –
продадени, скалите днес са частни.
И до една бирария, отляво,
стои… Но някак не на място.
А срещнала в брега бетона,
сънливо пак вълна се плиска.
От устните му тихо се отронва:
„Живея тук. Но някак без да искам!“
Приспиват го пияните туристи.
А сутрин пак със крясъци го будят.
Дори морето вече не е чисто –
и то стои, но някак по принуда.
Продават блудкави мечти по холивудски,
брегът превърнали на цирк, на кино.
От сто години вече не го пускат.
А той мечтае за едно: да си замине!
Отровиха вода и суша…
По морза пак изпраща телеграма:
„От тези хора дойде ми до гуша.
Живея тук. А искам да ме няма.“Тома Троев
***Снимка 1: Иван Алексиев – втори мандат кмет на община Поморие (ГЕРБ)
Снимка 2: Катя Христофорова, общински съветник на Поморие
Снимка 3: Барелеф на Пейо Яворов в Брюксел
Барелефът се намира на фасадата на сградата на ул. Ланкастър, 47, принадлежаща на българската държава. В същата сграда провежда учебни занятия българското училище към посолството, носещо името на великия български поет.
Барелефът беше поставен по инициатива на посланик Христо Георгиев. Негов автор е известният български скулптор Людмил Блажев.
Тържественото откриване на барелефа стана на 7 октомври 2009 г. на церемония с присъствието на много българи, живеещи в Брюксел. Барелефът беше открит от тогавашния министър на външните работи Румяна Желева.
Средствата за барелефа бяха събрани чрез доброволни дарения на българите, живеещи в Белгия.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *