Любо Кольовски: Искров, иди си!

Любо Кольовски: Искров, иди си!

Поредният пиар цирк разигра снощи по една ТВ гуверньорът на БНБ Иван Искров. Може би, за да ни накара утре да видим повече.
Не е ясно кое надделяваше в думите му – страхът от бъдещите оценки на собствените му действия или неграмотността, която демонстрира, въпреки високия му пост. За пореден път банкерът се опита да ни убеди, че без политическо решение по въпроса, КТБ няма и не може да отвори. Може би, утре ще разберем повече, когато БНТ ще ни покаже цялото величие на Искров.
А сега, нека припомня, че по този въпрос, обратно на неговото становище имат Стоян Александров, проф. Христина Вучева, Емил Хърсев, Емилия Миланова. Мога да изброя още десетки експерти с определено по-професионално излъчване, да ме прощава, от профила и анфаса на гуверньора. И това са все имена, зад които стои компетентност, опит, рутина. Всички те казват, че решение има, дори предлагат конкретните решения. Но от 19 юни до ден-днешен БНБ начело с Искров е глуха и сляпа, а УС направо е в кома. Искров продължава да повтаря едно и също – политическо решение или … сегашните акционери да дойдат, да изсипят една торба пари в размер на 6,5 млрд. и да ги преведат по сметките в Централната банка.
Няма съмнение, че не само ние не му вярваме, самият той не си вярва.
Защото да очакваш, че някой, та дори и акционер, ще инвестира в измъчената ни държавица, най-напред трябва да му дадеш СИГУРНОСТ. Тя има много измерения – инвестиционна, бизнес, социална и дори човешка. Ако няма сигурност, тогава няма нищо. Празно, кухо и тъмно място е пространството без сигурност.
Във вчерашния ден дори и Бойко Борисов разбра и проумя това. Дано и днес е на същото мнение. Само дето не се разбира как ГЕРБ ще успее да накара държавните институции да гарантират, че до окончателното решение за КТБ, няма да се допускат злоупотреби с активите на банката. Защото една част от тях вече са продадени, други – преобразувани, а трети са в схемата за структурни промени. Достатъчно е да се погледне в публичните регистри.
Не е ясно и как виновните за състоянието на КТБ ще носят отговорност след необходимото разследване и доказване на вината им. След като с всяка измината минута се отдалечаваме от истинските причинители на проблема – Управителния съвет на БНБ и Министерството на финансите, начело с Чобанов, както и предишния министър-председател Орешарски.Крайно време е главният прокурор да престане да дава пресконференции, а да влезе в ИСТИНСКАТА СИ РОЛЯ и да говори само с актовете на прокуратурата. И стига ни е занимавал с Цветан Василев. Дали обвиняем е Василев, Гунев, Минев, Петров или някой друг, за нас като вложители и ползватели на банковата система има само един отговорен за апокалипсиса в КТБ – БНБ в лицето на нейното ръководство.
И ако Искров е забравил какво каза на 19.06.2014 г., какво изрече на 20.06.2014 година, ние не сме забравили. Добре е да отвори сайта на БНБ и да прочете собствените си изявления. Видени през призмата на днешния ден, те означават само едно: този човек никога не е бил на мястото си и трябва да си отиде много бързо. И ако не го направи сам, още на първия работен ден на 43 НС, новите народните избраници трябва да го принудят. Та дори и с промяна на закона, сегашния, който му дава повече отговорности, отколкото той може да носи.
Напудреното и захаросано интервю на Иван Искров по БНТ, от което видяхме само малка част, беше по скоро гротеска в нейните най-грозни и изкривени форми. Не трогват сълзливите обяснения за припаднали на компютрите момичета, заради умората от много работа, както и уж къртовския труд на ръководството на БНБ, включително и на Искров, без почивка.
Изпитах само едно – погнуса и отвращение. Вероятно, защото си дадох сметка, че управителят на централния трезор ще запази ключовата си позиция в държавата, само защото някой избран от нас учил-недоучил му е гласувал тази безкрайна, безконтролна власт.
Искров, иди си! Не само за КТБ, но и заради всичко, което се опитваш да олицетворяваш.Любо КОЛОЬОВСКИАгенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *