Мафиотска структура завладява Поморие за 30 години напред!

Мафиотска структура завладява Поморие за 30 години напред!

Уволнението на главния архитект Светозар Рашков бил върха на айсберга, под който започна парцелиране на града и общината покрай морето
Кметът на община Поморие Иван Алексиев е уволнил главния си архитект Светозар Рашков. Скандалът се очертава титаничен, тъй като зад този акт започва тенденция да се овладеят финансовите потоци от всички инвестиции за 30 години напред, които ще залегнат в подготвяния Общ устройствен план. Ще се повтори схемата с община Царево отпреди управлението на настоящия кмет Георги Лапчев. Участниците в тази структура са същите, които дърпаха Царево назад почти десетилетие и го бяха превърнали в източник на неизчерпаеми доходи от нерегламентирана строителна дейност. Това съобщи за Флагман.бг източник, запознат с обстановката из етажите на кметската администрация.
Кметът на Поморие Иван Алексиев заяви пред Флагман.бг, че ясно е посочил мотивите си да се раздели с Рашков. Той не бил уволнен. Досега архитектът имал трудово-правни отношения с Общината, но се налагало длъжността да се трансформира и да се заеме от държавен служител. „Ще обява конкурс за тази длъжност”, каза Алексиев.
Зад Рашков, не е тайна, че от години стоят нечисти интереси от лихварския бизнес, заради което дори бе арестуван, линчуван, но после възстановен. Той е непоклатим още от времето на бившия червен кмет Петър Златанов. Сенчестите кръгове зад Рашков обаче нямат нищо общо с новата група, която оттук нататък се готви да разпределя тлъстите парчета.
„Не мога да коментирам, в София съм, пътувам”, заяви арх.Рашков по телефона. Гласът му звучеше разстроен, след като разбра, че говори с журналисти.
Докато е течала подготовката за отстраняването на Рашков, в общината са търсели негов подходящ приемник., но не са успели да намерят. Кръгът, заинтересован от бъдещето на града, първо е предложил поста на арх. Никола Ликоманов от бургаското „Студио 45”ООД, но той, като разбрал в какво ще бъде въвлечен, е отказал. Опитахме се да се свържем с Ликоманов, но мобилният му телефон, обявен в сайта на студиото му, е невалиден.
За вр.и.д. гл.архитект току-що е назначен арх.Георги Дончев, узна Флагман.бг. Това е станало със заповед на кмета Алексиев около обед. Така ще е до обявяването на конкурса, когато трябва да се е избистрило подходящото и удобно име.
Според нашия източник, кметът Алексиев нямал ясна представа какво се готви в бъдеше, имал доверие в екипа си. В случващото се в Общината по този основен казус главни действащи лица били заместникът му по строителството Кунчо Гайдов и директорът на дирекция „Строителство, устройство на територията, общинска собственост и управление на проекти” – Петър Войнов. Двамата, според втори независим източник, били във връзка с новата група. Тя се ръководела от Бургас и в близка до нея адвокатска кантора била изготвена заповедта с мотивите за изхвърлянето на арх.Рашков.
Рашков веднага е атакувал с жалба уволнението си пред Бургаския административен съд. Ако оттам решат, че е уволнен незаконно, въпреки, че производството ще продължи и във въззивна съдебна инстанция, това ще даде кураж на отстранения и подкрепящите го, да контраатакуват, въвличайки и съдебната система в разпрата – по подобие със скандалите в Царево по времето на кмета Петко Арнаудов. Така Поморие ще стане арена, не дай си Боже и кървава, за подялба на територии.
Днес Рашков бил в София, където провел важни срещи с представители от едрия бизнес, имащи връзки в Темида, за да помагат за връщането му.Властта на ГЕРБ, респ. на кмета Иван Алексиев, оттук нататък изглежда разклатена, защото това уволнение е донесло трусове в Общинския съвет. Там, на определен брой съветници е била обещана подходяща благодарност при послушно поведение около изработването и гласуването на ОУП-а. Но уговорката е била при старото статукво. Става дума за две групи от местния парламент, чийто неформални шефове вече са поискали сметка от кмета какво точно се случва и са заплашили, че ще разтурят мнозинството в последната решаваща година преди изборите.Битката е да се овладее ръководството в общината, което е пряко свързано с ТСУ и архитектурните отдели, подготвящи заданието за Общия устройствен план, с който ще се диктува къде какво ще се строи в следващите три десетилетия, кой инвеститор ще бъде толериран и на кого ще се пречи да реализира намеренията си, от тези хора ще зависи кои земеделски земи ще влязат в регулация и ще променят статута си, а други ще бъдат спъвани. С цел – рекет.
Най-големият инвеститор в строителството и собственик на парцели в Поморие, е „Петрол холдинг”АД и свързаните с него фирми на Митко Събев.
„Надяваме се нашите интереси да бъдат защитени, нямаме връзка с това, за което ни питате, знаем за арх.Рашков, но това са кадрови решения на кмета Иван Алексиев, които не ни засягат”, каза проджект-мениджърът на Гранд Хотел Поморие и Гардения Палас Георги Мицов, представляващ в общината бизнеса на Митко Събев.
В Царево, по времето на настоящия кмет Георги Лапчев, когото в началото на мандата, смятаха за неопитен и лесно манипулируем, тази бургаска група е била изтласкана и не диктува бъдещето му. Градът в последните две години се превръща в оазис на европейския туризъм, напълно променен е духът му и вече има средиземноморско излъчване. Уникален е новият му приморски парк – с изключително ценни експонати на изкуството, както и морският музей. Обликът на Царево, не само според гражданите и бизнеса, но и според гостите, е коренно променен – чист и спокоен, без риск за бъдещите инвеститори.Флагман.бгЗАД КУЛИСИТЕ ще си позволи да допълни, че Поморие се превърна в града на олигархията. Твърде меко е да се каже, че интереси в третия по големина град на Черноморието има само Митко Събев. И към това име ще прибави Валентин Златев, Краус, Петя Славова, Цветелина Бориславова… Подготвя се и продажбата на Пристанище – Поморие!!! А Петър Войнов да каже защо го изгониха от Царево? Рекетирал ли е граждани в качеството му на длъжностно лице, включително и в Поморие? И дали на порядъчните хора им забиват кирки в колите без причина?
А кметът на Поморие, който уволни архитекта, защото длъжността „трябвало да се заема от държавен служител“, да направи конкурс и за директор на Исторически Музей – Поморие!!! Според промените в Закона, тази длъжност „директор на музей“, май, е мандатна.
А Антон Карабашев, директор на музея в Поморие и СЪПРУГ НА ПЛЕМЕННИЦАТА НА КМЕТА ИВАН АЛЕКСИЕВ ОТ ГЕРБ, заема ли законно тази длъжност?? Защото конкурс за длъжността трябваше да се направи през есента на 2013 г.! Но кмета не направи и така Карабашев ЗАЕМА ДЛЪЖНОСТТА БЕЗ КОНКУРС. Нарушава ли Община Поморие, представлявана от Иван Алексиев, българското законодателство???
Разцеплението в Общински съвет – Поморие, за което ЗАД КУЛИСИТЕ.ком писа преди месец (виж ТУК), е факт.
Според източниците на Флагман.бг, „кметът Алексиев нямал ясна представа какво се готви в бъдеше, имал доверие в екипа си“, но според източниците на ЗАД КУЛИСИТЕ.ком, „кметът е напълно наясно какво става в Община Поморие“.ЗАД КУЛИСИТЕ.coм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *