Николай Тишев: Промените в Закона за движение по пътищата са частични, но все пак в правилната посока и БСП ще ги подкрепи. За решаване на проблемите по пътищата е нужна промяна на пакет от закони

Николай Тишев: Промените в Закона за движение по пътищата са частични, но все пак в правилната посока и БСП ще ги подкрепи. За решаване на проблемите по пътищата е нужна промяна на пакет от закони

„Относно промените в Закона за движение по пътищата – стана вече ясно, че целта им е превантивен ефект върху водачите на МПС и те засягат основно два казуса, а именно: премахване на табелите (пътен знак Е24) в случаите, когато се извършва контрол с автоматизирани технически средства или системи, и по-тежки мерки за собствениците, чиито автомобили са управлявани от лица, които не притежават свидетелство за управление на МПС и автомобилът не е собственост на неправоспособния шофьор. Въпросът, който възниква, е: решават ли тези промени всички проблеми при движение, било то по републиканската или общинската пътна мрежа? Отговорът е – не“. Това заяви от парламентарната трибуна днес народният представител от „БСП за България“ Николай Тишев във връзка с промените в Закона за движение по пътищата.
Той е категоричен, че е нужна промяна на пакет от закони, включително Наказателно-процесуалния кодекс (мерки за процесуална принуда), Наказателния кодекс (по-крути мерки за нарушители, причинили телесна повреда; за рецидивисти на пътя и за едро хулиганство на пътя).
Тишев посочи, че в преходни и заключителни разпоредби на закона може да се допълни чл. 58 от Закона за административните нарушения и наказания и да се премахне изискването административно-наказващият орган да трябва да издирва последния известен адрес на нарушителя, когато последният не е открит на постоянния му адрес и т.н.
„Т.е. това са само частични промени. Вносителите в комисията по транспорт също признаха, че промените не са пълни, че не са съвършени, че по закона има още много работа и по-нататък ще се върви или към изцяло нов закон, или към разделяне на Закона за движение по пътищата на три, и допълнителна преработка. И въпреки всички тези несъвършенства, те ни призоваха да подкрепим промените“ – каза още Николай Тишев и припомни, че със същите тези аргументи, с които сега ГЕРБ убеждават да се приемат горепосочените промени, самите те отхвърлиха Закона за жестомимичния език, тъй като не бил достатъчно изчерпателен, имало какво да се доизкусурява по него, имал пропуски – т.е. всичко, което между първо и второ четене можеше да се допълни.
„Как трябва да постъпим сега ние от БСП – само, защото сме опозиция, да гласуваме против, въпреки че предлаганите промени са непълни, несъвършени, но в правилната посока. Не, ние ще подкрепим тези изменения в закона, но апелът ми е към мнозинството – следващият път не реагирайте първосигнално и не натискайте задължително червеното копче, щом предложението идва от опозицията“ – заяви в заключение Николай Тишев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *