Нова находка хвърля светлина върху живота на робите в Помпей

Нова находка хвърля светлина върху живота на робите в Помпей

© Ufficio Stampa e Comunicazione MiC/Handout via REUTERS

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Археолози откриха малка спалня в римска вила близо до Помпей, която почти със сигурност е била използвана от роби, предаде „Ройтерс“.Находката хвърля светлина върху живота на по-ниския обществен слой в древния свят, съобщиха от Министерството на културата на Италия.Стаята е открита във вила в Чивита Джулиана, на около на 600 метра северно от стените на Помпей, унищожен от изригването на вулкана Везувий преди около 2 хил. години.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Там имало две легла, като само на едното е имало постелка, две малки шкафчета и керамични съдове, в които са открити останки от две мишки и един плъх.“Тези подробности още веднъж подчертават условията на несигурност и лоша хигиена, при които са живеели тези хора“, се казва в съобщение, разпространено от Министерството на културата. Фотогалерия: Овце спасяват руините на ПомпейНе е имало следи от решетки, ключалки или вериги, които да ограничават обитателите на стаята.“Изглежда, че контролът се е осъществявал основно чрез вътрешната организация, а не с физически бариери“, казва Габриел Цухтригел, директор на Археологическия парк в Помпей. © Ufficio Stampa e Comunicazione MiC/Handout via REUTERS Разкопките в Чивита Джулиана са проведени през 1907-1908 г., а след това отново от 2017 г., когато полицията разбира, че там са минали иманяри.Археолозите твърдят, че част от едно от леглата е разрушена от тунел, използван от крадците за достъп до друга част на вилата.

Помпей и околностите му са покрити с вулканична пепел при изригването на Везувий през 79 г., погубил хиляди хора, припомня „Ройтерс“. В резултат на изригването градът е засипан с дебел слой пепел, която запазва много от жителите и сградите му.

На мястото напоследък се наблюдава засилена работа на археолози, целяща да спре годините на разруха и занемаряване. Усилената дейност в голяма степен се дължи на наскоро приключил проект на стойност 105 млн. евро, финансиран от Европейския съюз.Италианският министър на културата Дженаро Санджулиано каза в неделя, че усилията за опазване и изследване на обекта ще продължат. „Това, което научаваме за материалните условия и социалната организация на тази епоха, открива нови хоризонти за исторически и археологически изследвания“, заяви той.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *