ОТНОШЕНИЯТА В СИК И ВИС СА ПРЕХВЪРЛЕНИ НА УПРАВЛЕНСКО НИВО. НАЙ-ОПАСНИ И ВРЕДНИ СА СЛУЖБИТЕ, ЗАЩОТО ТЕ ВЪРШАТ МРЪСНАТА РАБОТА

ОТНОШЕНИЯТА В СИК И ВИС СА ПРЕХВЪРЛЕНИ НА УПРАВЛЕНСКО НИВО. НАЙ-ОПАСНИ И ВРЕДНИ СА СЛУЖБИТЕ, ЗАЩОТО ТЕ ВЪРШАТ МРЪСНАТА РАБОТА

Василев говори, а Ченалова мълчи. Василев е в чужбина, а Ченалова – тук. Василев се е застраховал с две клетвени декларации пред чужди нотариуси и ги е депозирал в чужди държави, а Ченалова не е. Василев е решил да рискува живота си и даже в момента в Сърбия се разследва група български гастрольори, организираща убийството му, а Ченалова все още се страхува да рискува живота си. Между впрочем Василев не е единствен, даже депутат от ГЕРБ, напусна страната и даде показания пред нотариус, страхувайки се за живота си. А като основание да се страхува за живота си е обяснил силния натиск от страна на ГЕРБ ръководството да се отчита с пари от бизнеса си в касата на ГЕРБ.
Не че не го е правил – отчитал се е най-редовно, но много вдигнали таксите и бизнеса му щял да фалира. Силовото налагане на отношения, при които едни хора се отчитат на други хора за да имат спокойствие и да живеят нормално, в другите страни се нарича рекет. У нас това е наложено като нормално в обществените и междуличностните отношения, и тази извратена нормалност е наложена от управляващите. Просто отношенията които са имали в групировките СИК и ВИС са прехвърлени на по-високо ниво, без да осъзнават че съществуват и други по-справедливи и нормални отношения.
Но нека бъдем реални – никой не се страхува нито от ББ нито от Цецко, даже обратно, те се страхуват от хората. Спомнете си го ББ, който излизаше на митингите с бронежилетка. Страшните не са те, а системата, която стои зад тях и ги подържа. Това са медиите, това е правораздаването, това е полицията, това са службите.
Най-опасни и най-вредни са службите, защото те вършат мръсната работа – те работят като нелегали в собствената си страна, при пълна секретност и обикновено против закона. Пълната секретност им осигурява гаранция за ненаказуемост, и те се чувстват ненаказуеми и имат неограничена свобода на действие. Когато чуете, че хора се страхуват за живота си, то със сигурност са намесени службите, които всъщност изпълняват политически поръчки, което пък от своя страна е строго забранено. Но понеже сферата на действието им често е извън закона и даже против закона, за тях не е проблем да изпълняват такива поръчки, още повече че там са все подбрани хора, подбирани по критериите да нямат съвест или угризения, а още по-малко морал. А за това че са изпаднали толкова низко и изпълняват политически поръчки е виновна прокуратурата, която от своя страна както е в нормалните общества, контролира и коригира дейността на службите и се явява като моралният авторитет, с който службите трябва да се съобразяват.
У нас служби и прокуратура са поставени на едно ниво, и работят в синхрон срещу някой набеден, и затова е толкова лесно да го смачкат и да го сготвят. Затова веднъж набедени, хората чувстват, че цялата държавна машина е срещу тях и бягат в чужбина. А проблемът на Ченалова е, че по обясними причини, понеже не избяга, а се намира тук, ще засекретят делото, както винаги правят когато са замесени службите, под предлог да не се разкриват средствата и методите на специалните звена за прослушване и проследяване, и по този начин елиминират правото на справедлив процес, и единствения следващ коректив е Страсбург.
Драган Нонев
Afera.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *