ОЩЕ ЗА БУНКЕРА И ТАРИКАТИТЕ. ИМА ЛИ ШАНС ВЕЛИЗАР ДА РАЗБИЕ СТАТУКВОТО?

ОЩЕ ЗА БУНКЕРА И ТАРИКАТИТЕ. ИМА ЛИ ШАНС ВЕЛИЗАР ДА РАЗБИЕ СТАТУКВОТО?

Тия дни с повишено внимание проследявам генезиса на Движението за радикална промяна, което официално ще бъде учредено на 4 и 5 април в Арбанаси. Основател е независимият депутат Велизар Енчев, напуснал скандално редиците на Патриотичния фронт, поради несъгласие с реактивната политика на на шефа на тая формация.
Позволих си да кажа своето мнение по повод на новата формация, която предстои да се роди в началото на идущия месец. И си навлякох гнева и злобата на много от участниците в социалната мрежа. Веднага ми лепнаха разни етикети – че правя ПР и реклама на Енчев, че скланям публиката да се довери на поредния „месия“, че едва ли не някой ми плаща, за да говоря така. И всичко това при условие, че ясно определих до каква степен съм съгласен и несъгласен с идеите на Велизар.
Ще повторя. Не съм съгласен с г-н Енчев по повод на намеренията му да контролира циганската демография с контрацептиви. Не съм съгласен с намеренията му да реставрира социалистическите Доброволни отряди на трудещите се. Не съм съгласен с идеята за високи данъци за средната класа и богатите хора, които си изкарват парите с честен труд и си плащат данъците. И така пълнят бюджета на държавата. И с други тези на г-н Енчев не съм съгласен.
Напълно съм съгласен и подкрепям идеята на г-н Енчев да се пребори с бедността. Едва ли е необходимо да си чел непременно Николо Макиавели, за да знаеш, че най-лесно се управляват бедните хора. Бедните са готови да бъдат купувани и продавани – и по време на избори, и извън времето на изборите. Бедните са унизени. Това са хора, лишени от правото да имат адекватно на епохата самочувствие. Бедните, за да оцелеят, лесно стават престъпници и нарушители. Бедните просто ги има и от 25 г. насам определени хора се стремят количеството на бедните да се увеличава при обстоятелства, които навяват съмнения за планиран геноцид и умишлено съсипване на държавата. Това са хората, които реализираха по престъпен начин приватизацията и осигуриха финансов, правен и морален комфорт на типовете, ограбили икономиката на страната.
Г-н Енчев декларира намерение да оптимизира тая среда. Все още не е казал как смята да го направи. Ще си позволя да му подскажа. Г-н Енчев би трябвало дазапочне от икономиката. А икономиката започва от законите. Трябват ни закони, които да стимулират българските предприемачи на всички нива – дребни, средни и големи. Видяхме до какво доведе законодателството, работещо в интерес на чуждестранни инвеститори. Разбира се, под слънцето има място и за тях, но приоритет би трябвало да са нашите предприемачи. Г-н Енчев още не е казал и кои са съратниците му, които ще участват в тия намерения.
Надявам се, че г-н Енчев има визия как да се постигнат тия цели.
И пак ще си позволя да му подскажа – българската администрация е два пъти по-чногобройна от белгийската администрация. Българският чиновник не си плаща осигуровките. Нашенският чиновник дори не е принуден да купува малкото, което се произвежда у нас, а се издокарва с маркови костюми и обувки, произведени някъде на запад.
Надявам се г-н Енчев да ни предложи програма, която ще доведе до рязко съкращаване на броя на чиновниците и до ново териториално устройство на държавата. Кому са нужни 28 области и над 250 общини при нашата смехотворна територия от 111 хил. кв. км? Спестените от една такава реформа пари веднага би трябвало да се влеят в образованието и здравеопазването.
Сегашният политически модел автоматично възпроизвежда шуробаджанащината. Всяка една реформа се изчерпва светкавично с разни кадрови кадрили, уволнения и назначения. От години е така и всички знаем, че тоя модел е непродуктивен. Тоя модел сам по себе си е контрацептив и пречи на създаването и раждането на просперитета.
Ще подсказвам и занапред разни идеи. Колкото и безумни да изглеждат.
Можете да ме обвинявате колкото щете в пристрастия и съучастия в платен ПР. Не ми пука. Няма друг начин да изгоним тарикатите от бункера, наречен парламенш, където те необезспокоявани си мишкуват и ни обстрелват през амбразурите.
За сивата икономика ще си поговорим друг път. Защото и там има огромни ресурси за промяна на статуквото. Любо КОЛЬОВСК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *