Пожарите в Британска Колумбия показват признаци на подобрение, но възстановяването ще е дълго

Пожарите в Британска Колумбия показват признаци на подобрение, но възстановяването ще е дълго - 1

Пожарите в Британска Колумбия показват признаци на подобрение, но възстановяването ще е дълго

Горските пожари, които опустошиха вътрешността на Британска Колумбия през последните четири дни, показаха някои признаци на отслабване в неделя, давайки надежда на пожарникарите, които бяха в челните редици на „епична“ битка, но властите предупреждават за дълъг път до възстановяването на западната провинция, съобщи „Ройтерс“.

Повече от 35 000 души бяха прогонени от домовете си заради стихията, принуждавайки федералното правителство да разположи военни, а провинцията да обяви извънредно положение. Британска Колумбия също забрани несъществените пътувания, за да се осигури подходящо настаняване на хората, разселени от пожарите.

Възможни са малко дъждове тази седмица в тихоокеанската крайбрежна провинция от влагата на тропическата буря Хилари.

Джейсън Бролунд, началник на пожарната в Уест Келоуна, един от най-засегнатите райони от пожарите, каза, че условията са се подобрили, което помага значително на пожарникарите.

Все пак той предупреди, че предстоят трудни дни.

Пожарите не са рядкост в Канада, но разпространението им подчерта тежестта на най-лошия сезон на горски пожари досега, за който някои експерти обвиняват изменението на климата.

Около 140 000 квадратни километра (54 054 квадратни мили) земя, приблизително с размера на щата Ню Йорк, са изгорени в цялата страна, като димната мъгла се простира чак до източното крайбрежие на САЩ. Правителствени служители прогнозират, че сезонът на пожарите може да се проточи до есента.

На около 2000 км на север горски пожар, който се разгаря извън контрол в Йелоунайф, столицата на Северозападните територии (NWT), превърна отдалечения вътрешен град в задимен град-призрак, като почти всичките му 20 000 жители бяха евакуирани.

Около 400 служители на канадските въоръжени сили помагат на правителството на NWT да се справи с пожара. Пламъците продължават да са на около 15 км от града.

Служители на NWT казаха пред репортери в неделя, че все още няма график за връщане на евакуираните жители в домовете им в Йелоунайф, освен ако не е безопасно да се направи това.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *