Какво ще е времето до края на август

Прогноза за времето (14.09.2023 - сутрешна)

Какво ще е времето до края на август

Ще изпратим август с горещо, на много места ветровито и пожароопасно време с температури до 40 градуса в обичайно топлите райони у нас.

От понеделник до сряда слънцето ще преобладава над цялата страна, с традиционната следобедна облачност, която ще е по-плътна около планините в западната половина на страната. Именно в тези райони ще има краткотрайни, строго локални превалявания с гръмотевици. Следобедните температури ще са във високия августовски диапазон – от 34 до 39-40 градуса. Ще продължи да духа североизточен вятър с по-силни пориви в Югоизточна България, където условията за разпалване на горски и полски пожари ще са най-добри.

През втората половина на седмицата високите температури ще се запазят, но за кратко въздушната маса над страната ще е неустойчива. В четвъртък в часовете следобед и вечерта ще се развиват краткотрайни гръмотевични валежи с потенциал за градушки. Условия за това ще има най-вече в Дунавската равнина и около Стара планина.

Почивните дни ще са преобладаващо слънчеви, с по-малко смущения и с температури до 38-39 градуса. В последните дни на месеца (28-30 август) предстои преминаване на добре оформен студен фронт със силен северозападен вятър. Зоната с по-опасни локални гръмотевични бури ще обхване повече части на Източна България и планините.

Буквално в последните дни на август ще усетим прохлада с дневни температури в западната половина на страната около 22-25 градуса. Летните температури бързо ще се възстановят в самото начало на септември, макар че облачността ще остане променлива с условия за краткотрайни превалявания.

До края на август по Черноморието ще остане топло с повече слънце и температури около и над 30 градуса през текущата седмица. Тенденцията обаче е за понижение на градусите в първите дни на септември. По-голяма вероятност за летни превалявания ще има с преминаването на студен фронт около 28-30 август. Морето ще е сравнително спокойно до 26-27 август.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *