ПОЛ ГРЕЙГ РОБЪРТС: „ДОВЕРЧИВИТЕ ПРОСТОФИЛИ” ЩЕ СЪЖАЛЯВАТ ЗА МАЙДАН ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ

ПОЛ ГРЕЙГ РОБЪРТС: „ДОВЕРЧИВИТЕ ПРОСТОФИЛИ” ЩЕ СЪЖАЛЯВАТ ЗА МАЙДАН ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ

Известният американски икономист и публицист Пол Крейг Робъртс на сайта си анализира ситуацията в Украйна. Според него киевските протести са били организирани от Вашингтон, за да разположи бази на НАТО край границите на Русия и „да разграби” Украйна, като й натресе кредит от МВФ.
Този „грабеж”, пише Крейг, вече започна. А идеалистите, които протестираха на Майдан, се оказаха „доверчиви простофили”.
В момента Украйна се сблъсква с редица проблеми. Сама по себе си тя представлява „невъзможно съединение” между украински и руски територии, включени в едни граници от Ленин и Хрушчов. Крим вече се присъедини към Русия, но по този път може да тръгнат и югоизточните области в Украйна, особено ако „подставеното” правителство продължи да проявява враждебност към рускоговорящото население.
Освен това назрява конфликт между „Десния сектор” и „марионетките” на САЩ, добавя Пол Крейг Робърт. В случай на въоръжен конфликт Вашингтон може да се притече на помощ на своите подставени лица и ако войски на НАТО се появят в Украйна, Путин ще присъедини и останалите рускоезични части на Украйна.
Освен това западните СМИ не казват цялата истина за „пакетите помощ” на МВФ. СМИ съобщават и украинците им вярват, че МВФ ще спаси страната, като й отпусне милиарди. Но в действителност, пише Робъртс, Украйна „никога няма да види и един долар от МВФ”. Всъщност МВФ ще даде парите, които са уж за Украйна, на западни банки, а те с тази сума ще намалят дълга на Украйна. В крайна сметка Украйна ще бъде длъжна на банките, а не на МВФ.Условията на МВФ предполагат строг режим на икономии: ще бъдат намалени пенсиите, правителствените разходи, субсидиите за купуването на важни стоки, например за газа. В резултат на тези мерки и без това ниското жизнено равнище в Украйна ще се понижи още повече, прогнозира авторът. Държавното имущество и частните производства ще бъдат продадени на западни купувачи. Украйна ще бъде принудена да премине на плаващ курс на гривена. За да предотврати падането на гривена и високите цени на вноса, страната ще задлъжнее още повече и корупцията ще се развихри.
Така, резюмира Робъртс, „прекият резултат от наивните протести на Майдан е: по-ниско жизнено равнище, растеж на корупцията, загубата на суверенитета в икономическата политика и предаването на държавната и частната собственост в ръцете на Запада”. Попадайки „в ноктите на НАТО”, Украйна ще се окаже във военен съюз срещу Русия и руските ракети ще целят нея. За Русия и Украйна, с техните тесни връзки и обща история, това е равносилно на трагедия. Ако „западното мародерство и стремеж на Вашингтон към световна хегемония” разделят Украйна и Русия, това ще е позор и престъпление, отбелязва американският икономист.
В заключение той отбелязва, че правителствата на държавите длъжници подписват програмите на МВФ и ограбването на народите си, защото са корумпирани. „В сравнение с корупцията, която се стоварва в момента върху Украйна, предишният режим ще изглежда честен…” – убеден е Робъртс.В крайна сметка „доверчивите простофили” ще съжаляват за Майдан до края на живота си, завършва икономистът.
Пол К. Робъртс е помощник по икономическата политика на министъра на финансите на САЩ в правителството на Р. Рейгън, бивш редактор и наблюдател на вестниците „Уол Стрийт Джърнъл”, «Businessweek» и «Scripps Howard News Service».
В момента е старши научен сътрудник в Хувърския институт, автор на редакционна колонка във вестник «The Washington Times». През 2009 г.Робъртс критикува „цветните революции” в Грузия и Украйна; той ги нарече планирани акции на ЦРУ. През 2014 г. публицистът характеризира Евромайдан и държавния преврат в Украйна като целенасочена операция на САЩ срещу Русия./източник: ФейсбукЗАД КУЛИСИТЕ.coм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *