Поредният имотен провал на Община Бургас – Бургас остава без Океанариум

Поредният имотен провал на Община Бургас – Бургас остава без Океанариум

Бургас се прости с мечтите си за Океанариум. Това е заявил представител на управляващата партия в Общинския съвет на Бургас. Фирмата, която трябваше да построи атракциона – „Мостовик”, е фалирала. За момента пък други кандидати за изпълнението на проекта няма. От руската фирма вече са платени 600 хил. лв., които ще останат в общинския бюджет, но жителите на Бургас няма да имат тъй бленувания Океанариум. Сделката за изграждането му пък трябва да бъде развалена на сесия на местния парламент.
Припомняме, че „Мостовик” трябваше да налее 50 млн. евро в изпълнение на проекта. Руската фирма обаче поиска да бъде обявена в несъстоятелност на 6 април. „Фалитът не означава, че компанията се ликвидира“, обясни тогава Олег Шишов – генерален директор на научно производственото обединение „Мостовик“ от град Омск. Първа копка на Океанариума трябваше да бъде направена още в края на миналата година, но на няколко пъти бе отлагана. Като причина за това беше изтъкнат ангажиментът на компанията с олимпийските игри в Сочи.
Пропадането на строителството на Океанариума пък може да се определи като поредния имотен провал на Община Бургас. Малко преди да бъде входирано предложението за мегапроекта, избухна скандал по една друга сделка, която упорито беше прокарвана. Става въпрос за т.нар. развлекателен център, който трябваше да бъде строен в парк ”Езеро” от английска фирма. След разкритията на общинския съветник Константин Бачийски се оказа, че въпросната фирма е една пощенска кутия с мижав оборот. Скандалът тогава беше бързо заметен от управляващите в града.
През 2011 година бе гласувано да бъде създаден Индустриално-логистичен парк. В него общината участва с апорт от 300 дка, а държавата – с финансова вноска. Съотношението на акционерния капитал е 51 на 49 в полза на държавата. Тук рискът е голям. При една продажба на този дял на частна фирма, общината става миноритарен акционер в дружество, което вече ще от типа на т.нар. обществено-частно партньорство. Две години и пололовина след създаването на парка, нищо от предизборните обещания на кмета Димитър Николов и ГЕРБ не се случва. Трябваше да бъдат разкрити 4000 нови работни места, да се даде възможност на чужди инвеститори, да потекат реки от благинки. Това не стана. Земята пустее, макар че няколко фирми купиха части от нея. В същото време там бяха налети над 5 милиона лева в инфраструктура, която вече се руши.
Общината е напълно безпомощна и при стари сделки, като тези за стадион ”Черноморец”, ГУМ, Колодрума и др. Там са загубени десетки милиони, които се трупат на гърба на бургазлии. В същото време продължават да се трупат заеми, които някой ще трябва да плаща. С днешната дата, дълговете на общината са вече над 60 милиона лева.http://e-burgas.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *