Прокуратурата е образувала досъдебно производство за петимата българи, обвинени в шпионаж в Обединеното кралство

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за петимата българи, обвинени в шпионаж в Обединеното кралство - 1

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за петимата българи, обвинени в шпионаж в Обединеното кралство

Софийската градска прокуратура (СГП) и ДАНС са извършили мероприятия по отношение установяване на дейността на задържаните във Великобритания и обвинени за шпионство петима българи, така и на други български граждани, намиращи се на територията на страната ни и имащи пряко отношение към цялостното разкриване на престъпната дейност. Това посочва Софийска градска прокуратура в съобщение до медиите, цитирана от БТА.

Досъдебно производство за шпионство е образувано от СГП през март 2023 г., като е възложено на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършване на определени действия по случая.

Съвместната работа с британските партньори има съществено значение в процеса по противодействие на престъпни посегателства, засягащи националната сигурност на България и авторитета на страната в международен план. В процеса на работа по досъдебното производство, прокуратурата и ДАНС са в пряка връзка с британските партньори, посочват от държавното обвинение.

В средата на август председателят на ДАНС Пламен Тончев каза, че от януари т.г. агенцията, съвместно с партньорски служби, е работила по случая с тримата българи, задържани във Великобритания за предполагаем шпионаж в полза на Руската федерация.

Днес петима български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Русия, се явиха пред лондонски съд по видеовръзка, предаде Ройтерс. Тримата мъже и две жени са обвинени в заговор за „събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата“. Дейността им е осъществявана в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *