Протест заради неизплатени заплати във военния завод край Лясковец. Успоредно с протеста бе включен репресивният апарат – уволнение за всички дръзнали да застанат пред камери и микрофони! Свобода на словото ли?!

Протест заради неизплатени заплати във военния завод край Лясковец. Успоредно с протеста бе включен репресивният апарат – уволнение за всички дръзнали да застанат пред камери и микрофони! Свобода на словото ли?!

Днес в завода в който работя – „Аркус“ – АД – военен завод в малкото градче Лясковец с 2400 души персонал, излязохме на стачка – втората в предприятието за тази година. От около 4 месеца насам работим за 60 % от размера на трудовите си възнаграждения. Работа много пари няма, обещаните според КТД, сключен в началото на годината ваучери за храна в размер на мизерните 25 лева!!! на месец също липсват и по думите на работодателя, отново работника трябва да прояви разбиране и да заживее на 60% от и без това мизерният си живот. Неговата не била лесна, обикалял по банки да търси кредитори…… За ваучерите си за тази година забравете, а от догодина живот и здраве когато дойдат добрите времена, обещаваме по 60% за ваучери….. Оправданието – фалита на КТБ. Не бе уважаеми другари, пардон господа мениджъри, всъщност тежат ни много неща…
Мизерните условия на труд, мизерните заплати, 2 часа сутрин и 2 часа вечер топло на ден, откровено наглото и дори робовладелско отношение на управленската върхушка, чиито стандарт на живот нараства и ще нараства докато ръсите изтърканите си с 23 годишна давност мантри, задължително включващи термините политика, конюктура и конкуренция…. Естествено както и по – рано разчитате на невежеството на работника и на сладникавата, обиграна с годините убедителност на основният акционер. Увлечени в играта на алчност обаче, забравяте и дори нагло изключвате възможността някой все пак да е достатъчно запознат с това какво се произвежда, на каква стойност и от кое по колко залежава в складовата база между селищата Драгижево и Церова курия. Забравяте, че някой може би знае с точност и за реализираната такава….. Всъщност главният акционер сам се издъни като изуми журналистите с цифрата на складираната продукция и в известен смисъл сам се и надигра, обезмисляйки щателно подготвяното лавиране – всъщност изтъркан сценарий…. Следва логичният въпрос: Къде са аджеба парите от реализираните през последните 23 години печалби в размер на стотици милиони в твърда валута!? И не минавайте с номера за реинвестиции, освен ако в него не включвате и другото джобче, към което изтича артериалната кръв на някога цветущият и елитен не само за региона комбинат за специално машиностроене – „Енчо Стайков“ , поставен под разпореждането и мракобесието на бивши комсомолски и партийни секретари…..Пропуснах оум мантрата за качеството на продукцията и налагането на пазара в условието на жестока конкуренция. Смях в залата. Вместо това ударете коляно на руснаците, извинете се за некадърно откраднатите технологии и си платете лицензите!
Впрочем, имах възможност да споделя горното и с репортери на място на БТА, щастлив съм от факта, че и други колеги се престрашиха да направят това. Успоредно с протеста ни обаче, беше включен репресивният апарат с изявления за изхвърляне от работа на всички дръзнали да изкажат, смея да твърдя всеобщото мнение пред обективите и диктофоните на пристигналите на място представители на медиите. Чудно какво ли си мислят безбройните институти за свобода на словото и казионните медии по въпроса един такъв откровен шантаж…..Румен Денев
Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *