Радев за убийството на Алексей Петров: Когато държавата е слаба, мафията е силна

НОВО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ВЪРХОВЕТЕ: Президентът призова премиера: "да се еманципира от менторите си"

Радев за убийството на Алексей Петров: Когато държавата е слаба, мафията е силна

Президентът Румен Радев с първи коментар след убийството на Алексей Петров и поисканата оставка на главния секретар на МВР – Петър Тодоров.

„Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. Явно кабинетът използва всеки свой собствен провал като повод за заграбване на още власт. Това е настъпление срещу демократичните баланси, заложени в Конституцията и законите. Явно Конституцията пречи на управляващите в желанието им за повече власт. Очевидно за всички е, че те страдат от властова булимия”, заяви държавният глава.

На въпрос ще свика ли КСНС заради увеличилата се престъпност в България, Радев отговори следното:

„С кого да го свикам? С хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки ли? Не мисля, че това е от полза за националната ни сигурност. Държавата е слаба, защото сегашното управление бе заченато в скандални записи и умерзително съглашателство. В момента отговорността е напълно размита”.

ПОКАЗНО УБИЙСТВО: Застреляха Алексей Петров (ВИДЕО+СНИМКИ)

„С поведението си властта тласка обществото ни към хаос, руши демократичния консенсус, без който няма европейска перспектива за България. Публикуват се черни списъци на граждани и журналисти, притискат се медии, призовава се към цензура, овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите и за тяхното използване за користни политически и икономически цели. Лумпенизира се политическият дебат с агитки и заплахи. Посяга се на Конституцията. Българите очакват отговори каква е ролята на Петров в стъкмяването на коалицията, какви ангажименти са поемани към него, какви високи постове в държавата са му обещавани, от кого и при какви условия”, допълни държавният глава.

Последва реакция от управляващото мнозинство. 

ГЕРБ-СДС към Радев: Демокрация не се защитава с лицемерие и постоянно вдигнат юмрук

„Демокрация не може да се защитава с лицемерие, нито държавност може да се пази с разделение и с постоянно вдигнат юмрук!“. Това написаха от партия ГЕРБ-СДС във официалната си Facebook страница. 

ПП-ДБ: Президентът не вижда неспособността на главния секретар на МВР

„Явно президентът не вижда неспособността на назначения от него главен секретар на МВР да се справи с криминалната хроника от последната година. Не, господин президент, сигурността на гражданите е по-важна от Вашите властови амбиции и запазване на пълен контрол над службите за сигурност“, отговориха в позиция до медиите от ПП-ДБ.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *