Румен Радев защити обществения интерес и наложи вето на Закона за концесиите

Румен Радев защити обществения интерес и наложи вето на Закона за концесиите

След писмо на граждани, входирано в Президенството, и предизвикания обществен дебат и протести след него (виж ТУК), президентът Румен Радев наложи вето на порочния закон.
Изявление на Президента на Република България по повод налагането на вето върху Закона за концесиите:Уважаеми сънародници,
На основание член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България, днес наложих вето върху Закона за концесиите. Той бе приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство.
Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Той въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. Законът за концесиите предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза в дълбочина в икономическите отношения.
Считам, че подобни ключови промени в нашето законодателство следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност.
Възможните санкции от необнародването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.
Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения, при спазване на eвропейското законодателство.
Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *