Руски гимназисти се обучават да управляват бойни дронове

Руски гимназисти се обучават да управляват бойни дронове - 1

Руски гимназисти се обучават да управляват бойни дронове

Руски гимназисти ще могат да се обучават да управляват бойни дронове от началото на следващата учебна години през септември, предаде Франс прес, като се позова на програма, публикувана днес от руското министерство на образованието, съобщи БТА.

Програмата ще даде възможност на руските ученици да се запознаят с „военната употреба на дронове“ и как да „извършват разузнавателни мисии с дрон“. Освен това те ще имат възможността да „извършват конкретни действия по пилотиране на дрон“ и да се научат как да противодействат на „противникови дронове“. Обучението е предвидено за възрастовата група от 15 до 17 години като част от „първоначална военна подготовка“.

Още новини от Украйна

Тази подготовка, съществувала по съветско време, но впоследствие отпаднала от програмата, се възобновява за началото на учебната година през 2023-2024 г. Програмата предвижда запознаване с военни оръжия, като щурмовата винтовка „Калашников“, и е с обща продължителност най-малко 140 часа.

„Въвеждането на такъв предмет в училищата систематично ще подготви гражданите за евентуална конфронтация с врага“, обясни през ноември 2022 г. депутатът Сергей Миронов, който стои зад инициативата.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *