САЩ и Германия ще са отговорни в случай на неуспех на украинското контранастъпление

САЩ и Германия ще са отговорни в случай на неуспех на украинското контранастъпление - 1

САЩ и Германия ще са отговорни в случай на неуспех на украинското контранастъпление

В интервю за германския вестник „Der Tagesspiegel“, пенсионираният американски генерал Бен Ходжис подчертава, че САЩ и Германия ще носят отговорност в случай на неуспех на украинското контранастъпление. Той заявява, че двата държави демонстрират колебание в подкрепата си за Украйна и забавят доставките на нови оръжия за украинските Въоръжени сили (ВСУ), предаде „Фокус“.

Ходжис изразява съмнение във волята на Запада да види Украйна победител в конфликта: „Вярата ми в това избледнява“. Той критикува бавното вземане на решения от страна на Вашингтон да разреши на съюзниците си да доставят на Киев изтребители F-16, тъй като това е пример за липса на решимост да се помогне на Украйна да постигне успех.

Според него и Германия е забавила доставката на крилати ракети Taurus за ВСУ. Ако украинското контранападение се провали, отговорността ще падне върху правителствата на САЩ и Германия. Въпреки това, според Ходжис, провалът може да се избегне, ако и двете страни действат решително в момента.

Генералът подчертава, че способността на ВСУ да извършва точни удари на голямо разстояние играе ключова роля за успеха. Това ще помогне да се обезсили руската артилерия, както и логистичната и транспортната инфраструктура. Той също така посочва, че високоточните оръжия с голям обсег ще позволят на Украйна да ускори разрушаването на руските позиции и да увеличи натиска върху Крим, което би принудило Русия да преосмисли своето присъствие в региона.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *