Служебният кабинет урежда добиването на шистов газ в България

Служебният кабинет урежда добиването на шистов газ в България

Служебният “премиер” Георги Близнашки, служебният “вицепремиер” и социален “министър” Йордан Христосков и “министърът” на енергетиката и икономиката Васил Щонов започнаха втората седмица от мандата на “правителството” със среща с крупни бизнесмени – собственици на най-големите предприятия в минната промишленост. Срещата бе по повод честванията на Деня на миньора и се проведе в хотел София Балкан /бивш Шератон – 5*/.
Бизнесмените поискаха от служебния “премиер” да се ангажира с отмяна на мораториума над добиването на шистов газ у нас. Георги Близнашки не даде отрицателен отговор, което би могло да се тълкува и като първата стъпка към скорошно решение за отмяна на забраната за проучвания за шистов газ у нас. Иначе казано, в момента се провежда тест с обществените нагласи, ако се установи, че няма заряд за протести срещу добив на газ от шисти, то проучванията биха могли да стартират още през 2015 година. Гео-политическата ситуация в Европа е подходяща за подобно развитие и с оглед на кризата между Украйна и Русия. Нуждата от проучвания за добив на шистов газ ще бъде аргументирана с нуждата от разработването на собствени енергийни източници. Служебното “правителство” е идеалното, което може да вземе решение или поне да подготви почвата за отмяна на мораториума.„Кабинетът” на Близнашки е изцяло конструиран от президента Росен Плевнелиев под диктовката на Бойко Борисов. Мнозина пропускат, че преди два месеца Борисов бе на едноседмична визита в САЩ. Със сигурност Борисов се е ангажирал с възможността да осигури достъп на “Шеврон” до полетата в Североизточна България, където се смята, че е наличен шистов газ.
Още повече, че подобни проучвания вече стартираха отвъд Дунав на румънска територия.АФЕРА обаче иска да акцентира върху друг факт, който остана незабелязан от мнозина. “Олигархията няма да се предаде лесно”, гръмко обяви “премиерът” Георги Близнашки в понеделник вечер по Нова телевизия. Сутринта на Близнашки започна със среща-коктейл с ТРИМА представители на българската олигархия, поне според Google. /Моля, всеки от читателите на АФЕРА да изпише едно по едно името на уважаваните бизнесмени Лъчезар Цоцорков, Цоло Вутов и Николай Вълканов в съчетанието с определението “олигарх”./
Ще ви улесним и ще представим кратка справка за всеки един от тримата домакини на служебния “премиер” и на двама негови “министри”, за да са наясно всички, с кого властта закусва и се среща, при това пред обективите на телевизионните камери и десетки фоторепортери.Лъчезар Цоцорков – професор, доктор, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД – най-голямото и структуроопределящо предприятие в община Панагюрище и Пазарджишка област. Носител е на най-високото държавно отличие – орден „Стара Планина – първа степен“, както и на приза „Мениджър на годината 2009“. Той е почетен гражданин на гр. Панагюрище и на гр. Стрелча и дарител за реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи в общината и страната. Като меценат на културата многократно е удостояван с наградата „Златен век“ от Министерството на културата. /Информацията е от сайта на Асарел Медет./Шест часа трябват на водата да слезе от медната мина Асарел до село Попинци. Вечерта на 15 юни 2010 година пороен дъжд причини преливане на отводнителна канавка с богати на химикали води в река Асарелска, вливаща се в Банска Луда Яна. На сутринта жителите на селото на 20 километра надолу по течението виждат, че рибата в реката им умира.
Това пише в блога си Димитър Събев. „Асарел Медет АД” е колосално съоръжение – открит рудник за добив и първична преработка на 13 милиона тона медна руда годишно. Това е най-големият открит рудник на Балканите. Пазарната стойност на крайната продукция, тръгваща от „Асарел Медет АД”, днес е над 550 млн. долара годишно. За късмет обаче, малко преди цената на медта да започне да се покачва, мината е приватизирана, като за мажоритарния пакет през 1999 г. са платени 1.4 млн. долара, поети са стари задължения за 28 млн. долара и ангажименти за „големи екологични инвестиции”. За приватизацията е създадено специално офшорно дружество Voest Alpine Copper Invest, за което австрийският металургичен гигант Voest Alpine не дава почти никакви подробности на сайта си. След успешната приватизация, изпълнителният директор Лъчезар Цоцорков (който ръководи мината още от 1986 г.) притежава 8% от капитала на „Асарел Медет” АД – и така се нарежда в списъка на най-богатите българи на вестник „Пари”. Общо в българската цветна металургия – в производството на мед, злато, олово, цинк, в момента са заети около 10 000 души. Концесионните такси и данъците, които големите мини плащат на държавата, годишно варират между 40 и 80 млн. лв., по думите на самия Лъчезар Цоцорков.
За мащаба на печалбите е трудно да говорим със статистическа сигурност, но според бившия директор на Асарел за изминалите 20 години от страната са изнесени 120 тона злато и 3 млн. тона мед. Изчислено в актуални цени това се равнява на 25 млрд. долара. Ако отчетем стойността на парите във времето и приемем, че цените на металите са се покачили средно 3 пъти през периода, получават се поне 8 млрд. долара: отлична жътва от икономически притеснена страна като България, пише още в блога си Димитър Събев.
На 31 май 2011 г. Борисов открива две нови производствени инсталации, които са собственост на Цоцорков. Тогавашният премиер е награден с миньорска лампа и икона от председателя на минната камара и шеф на „Асарел – Медет“ Лъчезар Цоцорков. Причината – правителството на Борисов било първото от 20 години, приело идеята за създаване на национална стратегия за подземните богатства.“Вчера говорих с Цоцорков да помогнем на ЦСКА. Завчера дойде Дучето и вика: „Левскар си, ама дай да помогнеш и на ЦСКА“. Цоцорков, който е много сериозен човек и цесекар, каза: „Да дойдат на разговори“. Всячески се опитвам с авторитета, с приятелството си с тези хора да ги убедя да помогнат”, заявя на 2 декември 2011 г. Бойко Борисов пред спортни журналисти.
Отговорете си сами – достатъчно близък ли е Лъчезар Цоцорков до Бойко Борисов или ДА?!Цоло Вутов – що за човек е най-заможният българин, чието състояние се изчислява на 438,2 млн. лв. Това бе едни от най-задаваните въпроси през декември 2010 година след излизането на класацията „100-те най-богати българи“ на вестник „Пари“. Повечето хора чуват името на успелия предприемач за първи път. Може би защото около него няма скандали, миски и жълтении по пресата. Приятелите му го характеризират като „чиста проба работар“, който не обича медийните изяви. Вчера той остана верен на принципите си и отказа всякакви интервюта и коментари.
В бранша обаче бизнесменът е добре известен. Знаят го всички – от обикновените миньори до големите шефове по ресорните министерства. „Добър професионалист, точен, изряден. Работили сме заедно по някои проекти и нямам никакви забележки“, коментира колегата му Лъчезар Цоцорков, шеф и акционер в „Асарел Медет“, който в класацията заема 69-о място с капитал от 60,3 млн. лв. По думите му Вутов е уважаван човек – доктор по минно дело, председател на Научно-техническия съюз по геология и металургия, член на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
61-годишният Цоло Вутов е управител и съсобственик заедно със съпругата си Снежана Вутова на 50 на сто от „Геотехмин“ ООД. Създадена в началото на 90-те години като фирма за консултантски услуги, днес „Геотехмин“ е група с над 26 дружества в минното дело, строителството и недвижимите имоти. За 2009 г. активите на компанията са оценени на 666 млн. лв., консолидираните приходи – на 390,2 млн. лв., а печалбата – на 92,7 млн. лв. Съдружници на Вутов в дружеството са Елена Стоянова, която е на 17-о място в класацията, и Виктория Тодорова – на 9-о място.
Вутов започва кариерата си като маркшайдър (минен специалист) в „Елаците“, след като завършва Минно-геоложкия институт през 1976 г. Повратна точка в живота му е участието в приватизацията на миннообогатителния комбинат през 1999 г. Тогава под негово ръководство е създадено работническо-мениджърското дружество „Елаците Мед“, което купува 79 на сто от акциите на предприятието за 10 млн. лв. Времената са тежки, но Вутов намира верния път – да инвестира. И през 2001 г. „Елаците“ купуват два огромни хидравлични багера за 6 млн. германски марки, което слага начало на мащабна инвестиционна програма.
Днес „Елаците Мед“ е ядрото на „Геотехмин“. Групата обаче набира скорост и в строителството, където е №1 в сектора за 2009 г. по показателя „нетни приходи. По-известните обекти на компанията са реконструкцията на летище София, столичното метро и изграждането на голям вятърен парк край Каварна.Групата „Геотехмин“ управлява също два четиризвездни хотела – „Скалите“ в Белоградчик и „Глазне“ в Банско, пише в-к “Труд”.
Важен факт е, че за Цоло Вутов работи Румен Миланов, който бе съветник на Борисов по въпросите на сигурността, а за кратко и шеф на злополучния БОРКОР. През годините Румен Миланов бе директор на НСО, НСБОП, Жандармерията, КАТ-София. Днес Румен Миланов отново работи за компании, които са свързани с инфраструктурно строителство. Румен Миланов защитава тезата на българските пътни строители, които не искат изграждането на тунел през Кресненското дефиле, а заобиколен път.
Цоло Вутов е един от ловните олигарси, пише през 2008 г. в-к “19 минути”. Изданието твърди, че Вутов държи дивечовъдна станция “Витиня”. Често в това стопанство е засичан да ловува Бойко Борисов, съпровождан от бившия депутат от ГЕРБ и виден ловец Емил Димитров.Изключително важна подробност е, че след 2005 година във фирмите на Цоло Вутов започва работа Иван Йончев, един от двамата оперативни работници, които са работили по досието “Буда”, с главен герой Бойко Борисов.
В подробния план за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия е разписано как за обекта „Буда“ трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та, да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние, съобщава в началото на 2013 г. сайтът “Биволь”.
Целта е да се определи „приоритетната престъпна ориентация“ на обекта, и при наличие на данни за престъпни намерения и действия той да бъде „реализиран“. Няма нито дума за контратероризъм, за Живков или за други политици, охранявани от Борисов, подчертава „Биволъ“. Псевдонимът „Буда“ е написан на ръка на първата страница на плана, а вътре в цялата разработка нито веднъж не се споменава името Бойко Методиев Борисов. В точка 5, която визира изучаване на обекта и неговите връзки, се изисква актуална снимка, име – прякор, ЕГН, адрес, паспорт, фирми, телефон, мобилен телефон, пейджър. Те са непопълнени и никъде не е споменато името или личните данни на Бойко Борисов.Планът е отпечатан в един екземпляр. Съгласуван е с началника на групата Иван Йовчев. Последният се издига до зам.-шеф на Направление „Терор“ и напуска системата през 2005 г. с оттеглянето на Борисов от поста главен секретар. След това Йовчев минава на работа към фирмите на минния и строителен бос Цоло Вутов заедно с колегата си Румен Миланов.
Отговорете си сами – има ли общо Бойко Борисов с Цоло Вутов или ДА!?Николай Вълканов – председател на съвета на директорите на “Минстрой холдинг” и член на президиума на Световния минен конгрес, дясна ръка на убития бос на “Мултигруп” Илия Павлов, а в последствие става дясна ръка и на лидера на ДПС Ахмед Доган. Компанията Вълканов стана широко известна и с хонорара от 1 млн.лева, които изплати на Ахмед Доган за консултантски услуги по хидрология.
През септември 2013 г., в интервю за в-к “24 часа”, Николай Вълканов заявява: “Аз не казвам да започнем да добиваме шистов газ, но поне да направим проучванията. Имаше конференция във Варна и поканихме професор от Англия. Той обясни, че напукаността се разпространява на 200-300 метра, а ние сме на 1500 метра под земята. Вече не се говори за химикали, а за вода и пясък. Пък и ние в България това сме го правили преди 50 г. В Добруджа има над 130 сондажа от социалистическо време. Само те траят между 2 и 5 г. При проучването няма удари в скалите – т. нар. фракинг. Но трябва да знаем какво има в земята ни. И тогава да решим. Как го правят във Великобритания, които са така консервативни и държат на здравето. А ние… Има различни лобита – ядрено, петролно, газово, и това е битка между тях. Франция е ядрена държава, електроенергията там 80 или 90% е от атомни централи и е ясно, че тя ще е против шистовия газ. Едно от богатствата на България е уранът Но през 1990 г. се взе решение да затваряме уранодобива и никой не обясни защо. Това е огромен ресурс, а и цената на урана се вдигнала няколко пъти оттогава. Уран има и в Софийския район, и в Родопите, и в Хасково. По-рано бе опасен за работещите заради облъчване, сега технологиите за добив са безопасни. В Добруджа има едно от най-богатите находища на въглища не само в Европа, но и в света – там лежат 1,2 млрд. тона въглища. Част от тях са коксувани и са с много ниско съдържание на сяра.”
Николай Вълканов, собственик на „Минстрой холдинг“, ще поеме управлението на ГОРУБСО – Мадан, съобщават медиите през март 2012 г. в разгара на миньорските протести за неизплатени заплати. Бившият вицепрезидент на Мултигруп е подписал споразумение за поемане на дълговете на закъсалото предприятие от фирма на Валентин Захариев /бивш собственик на комбината “Кремиковци”/. Сделката е договорена с посредничеството на държавата, а във финалните преговори е участва лично и тогавашният министър-председател Бойко Борисов. В събота Борисов и Вълканов лично отиват в Мадан и съобщават на миньорите, че банките са работили извънредно, за да получат заплатите по картите си.
“Бойко Борисов е много точен и коректен човек. Работи мъжки, като каже нещо то става и най-важното – всичко това става безкористно. Борисов е склонен да бъде Тачър. Трябва да има мъже, които да мислят за държавата”, заявява в интервюта след сделката за ГОРУБСО – Мадан Николай Вълканов по адрес на лидера на ГЕРБ. Всъщност Вълканов и до днес твърди, че с Борисов се запознава покрай спешната покупка на мините в родопския град.
Да му вярваме ли или НЕ!?
Г-н Близнашки, за всички е видно, че вие не сте “министър-председател”! Можете поне да запазите малко достойнство /очевидно обаче такова нямате/, защото ставате за смях дори и на тези малцина наивници, които обикаляха с вас жълтите павета цяла година.Протестиращите не го правиха, за да закусвате с олигархията, която не само, че не можете да преборите, но и сте неин заложник.
Г-н Близнашки, добре е да осъзнаете, че именно тези олигарси ви назначиха, не за да закусвате с тях, а за да им сервирате, когато и каквото пожелаят!Андрей Червенков
Анализът е разработен специално за АФЕРАAfera.bgколаж – Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *