Стотици есета на български младежи се обявяват срещу възраждане на антисемитизма

Стотици есета на български младежи се обявяват срещу възраждане на антисемитизма

Тържествена церемония ще отличи победителите в Петия национален литературен конкурс на „Алеф”. Голямата награда е участие в световен конгрес за млади лидери в Израел.
Петият национален литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” очаква своите победители. Над 120 ученици от цялата страна изпратиха творбите си за надпреварата, организирана от Център за еврейско-българско сътрудничество„Алеф”. Тя е посветена на 75- годишнината от спасяването на близо 48 000 български евреи през Втората Световна война и паметта на депортираните в нацистките концлагери 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.
Млади хора от средните училища в 30 населени места в България имаха възможност за избор между три теми:
• Ако машина на времето те „върне” в България през март 1943 година, как би постъпил/а ?
• Ако в бъдеще настъпи политически режим, който извършва геноцид над определен етнос, какъв избор би направил/а и какви жертви би могъл/а да
• Аз бях един от спасените…
Най-много ученици избраха да се върнат символично в годините на мракобесие и геноцид над еврейския народ. Те направиха своя прочит на историята, пренасяйки се през времето и поставяйки се в ролята на участници в събитията през 1943 година. Така всеки един от тях е научил своя личен урок, който ще даде отражение върху бъдещите му избори и поведение.
Към бъдещето и вероятността страшното минало да се повтори са се фокусирали авторите на десетки есета. Общото между тях е решението да се противостои с всички средства на нов Холокост.
Не са малко творбите, разказващи за истински човешки съдби, белязани от ужаса на гибелното очакване и радостта от спасението. Тези разработки имат и друга стойност – запазват автентични разкази за поколенията.
До дни журито ще се произнесе кои са най-добрите млади автори. Негов председател е Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР. В журито са още Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг. Номинираните ще бъдат оповестени на сайта на „Алеф” – www.alef-bg.org.Официалната церемония по награждаването ще се състои от 18 часа на 11 април 2018 г. в зала „Георги Баев” на КЦ „Морско казино” Бургас. Вече е традиция тържеството да се превръща в художествен спектакъл, който сам по себе си е едно изключително изживяване. На събитието са поканени наследници на българи с принос по предотвратяване депортацията на българските евреи в нацистките лагери на смъртта, евреи, преживели репресиите на Закона за защита на нацията 1941-1944 година в България и техни потомци от Израел, САЩ и България. На церемонията се очаква да присъстват представители на Посолството на Израел у нас, на местната и държавната власт, на организацията на евреите в България „Шалом”, политици, общественици, бизнесмени, ученици и учители. Специално за награждаването в Бургас ще пристигнат десетки младежи от различни краища на България- автори на най-добрите творби, на разноски на организаторите.Победителят в петия литературен конкурс на „Алеф” тази година ще представи България на едноседмичен международен конгрес за млади лидери в младежкото село Хакфар Хайарок в израелския град Рамат ХаШарон, като всички разходи се поемат от организаторите и спомоществователите на конкурса. А те са: Посолство на държавата Израел в България, Община Бургас, ОЕБ „Шалом”, Фондация „Роналд Лаудер”, НССЕИВ, БМФ „Порт Бургас”, СК ООД, Хотел България, Трансстрой Еко, Лиора Аса и семейство, клиника „New Life” Пловдив.
Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място, ще получат парични премии – съответно 300 и 200 лева.
Предвид големия брой участници, тази година ще бъдат раздадени много поощрителни награди и други изненади.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *