„Супер кървава Луна“ и лунно затъмнение довечера

„Супер кървава Луна“ и лунно затъмнение довечера

Отидете на място с нисък хоризонт в посока запад, за да се насладите на явленията
Три интересни небесни явления ще може да се наблюдават от територията на България и от голяма част на Северното полукълбо в нощта на неделя срещу понеделник. Предстои пълно лунно затъмнение рано сутринта на 28 септември, Супер-Луна през същата нощ и т.нар. Жътварска луна, позната в народната астрономия на някои народи от Северното полукълбо на Земята.
Луната, която ще появи тази вечер, ще е малко по-голяма от обикновено и ще има червеникав оттенък.
„Супер кървавата луна“ е комбинация от две куриозни явления едновременно. Не се е случвало от 1982 г. и няма да се случи отново до 2033 г., отбелязва „Ню Йорк Таймс“.
Така наречената „суперлуна“ – когато Луната е най-близо до Земята в своята орбита, ще съвпадне с лунно затъмнение, оставяйки Луната в сянката на Земята. Двете явления сами по себе си не са нещо необичайно, но съвпадането им не се случва често.
Малко вероятно е хората да забележат по-големия размер на „суперлуната“. Но тя може да бъде 14% по-голяма и 30% по-ярка. Разликата обаче е неуловима с обикновено око. Червеникавият й оттенък от лунното затъмнение вероятно ще е видимо в голяма част от Северна Америка, особено по Източното крайбрежие. Кулминацията се очаква в 05:47:09 ч., когато лунният диск ще бъде максимално затъмнен. Пълната фаза ще завърши в 06:23:07 ч., а частичните фази на затъмнението от земната сянка – в 07:27:06 ч.
От София явлението ще се наблюдава при ясно небе до залеза на Луната в 07:28 ч., когато денят вече ще е настъпил. На 28 септември Слънцето ще изгрее в 07:20 ч. за София. Ако искате да видите пълното лунно затъмнение трябва да отидете на място с открит нисък хоризонт в посока запад. Сред някои народи от Северното полукълбо на Земята, пълнолунието, падащо се най-близо до есенното равноденствие, е известно като „Жътварска Луна“. Хората в миналото са забелязали, че при пълнолуние около началото на есента Луната като че ли изгрява почти по едно и също време в продължение на няколко вечери подред. Това било удобно за земеделските стопани, които можели да прибират до късно реколтата.
Явлението има научно обяснение. Обикаляйки около Земята, Луната се премества покрай земната орбита с близо 13 градуса на денонощие в посока изток, поради което нейният изгрев закъснява с около 50 минути на всяка следваща дата. Но ако в началото на есента Луната е пълна, поради малкия наклон на еклиптиката спрямо хоризонта, в няколко поредни вечери нейният изгрев ще закъснява с по-малко от средното, по-точно – с близо 39 минути. И обратно – около началото на пролетта, изгревът на пълната Луна закъснява на всяка следваща вечер с близо 1 час.BIG5.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *