Твърдолинейни републиканци направиха частичното спиране на финансирането на правителството почти неизбежно

Твърдолинейни републиканци направиха частичното спиране на финансирането на правителството почти неизбежно  - 1

Твърдолинейни републиканци направиха частичното спиране на финансирането на правителството почти неизбежно

Група твърдолинейни републиканци в Камарата на представителите в петък отхвърли законопроекта за временния бюджет, което направи частичното затваряне на правителството в неделя почти неизбежно, съобщи „Гласът на Америка“.

Камарата на представителите отхвърли законопроект, който осигуряваше временно правителствено финансиране за 30 дни. За него гласуваха само 198 законодатели, а против – 232. Законопроектът включва съкращения на разходите и ограничаване на нелегалната имиграция, които са приоритети за републиканците. Поради това обаче документът имаше малки шансове за одобрение в контролирания от демократите Сенат.

Така републиканците, които имат мнозинство в Камарата на представителите, останаха без ясна стратегия за предотвратяване на затваряне на правителството.

Ако правителственото финансиране не бъде удължено до неделя, това ще означава затваряне на националните паркове, забавяне на плащанията на 4 милиона федерални работници и смущения в области, вариращи от финансов надзор до научни изследвания.

След гласуването председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти каза, че камарата все още може да приеме законопроект за удължаване на финансирането, изоставяйки консервативните мерки, които отблъснаха демократите. Но той отказа да каже какво ще се случи след това. Очаква се Камарата да проведе още гласувания в събота.

Не е ясно дали Сенатът ще има време да вземе решение. Планирано е Камарата да се събере отново в събота следобед, за да разгледа двупартиен законопроект за финансиране на правителството до 17 ноември, но процедурните забавяния могат да забавят окончателното гласуване до вторник.

Министърът на финансите Джанет Йелън каза в петък, че частично затваряне на правителството би „подкопало“ икономическия напредък на страната чрез спиране на малкия бизнес и програмите за майчино здраве и потенциално забавяне на големи инфраструктурни проекти.

Президентът Джо Байдън предупреди, че затварянето може да нанесе сериозни щети на въоръжените сили.

„Не можем да играем политика, когато нашите войски поемат удара. Това е просто пренебрегване на задълженията“, каза Байдън, демократ, на церемония по случай пенсионирането на висш генерал Марк Мили.

Маккарти се надяваше, че включването на разпоредби за гранична сигурност в законопроекта ще помогне да се убедят колегите, които преди това са пренебрегнали усилията за предотвратяване на спирането.

В крайна сметка обаче „непримиримите“ републиканци – 31 души – се обединиха с демократите и отхвърлиха законопроекта.

Някои републиканци смятат, че Конгресът трябва да се съсредоточи върху разработването на подробен бюджет, обхващащ цялата фискална година, вместо върху временни мерки, дори ако това доведе до спиране. Досега Камарата на представителите вече е приела четири предложения за годишен бюджет, но те нямат шанс да спечелят одобрението на Сената.

Други републиканци казват, че може да се наложи да работят с демократите, за да приемат междинен бюджет, който може да спечели подкрепа в Сената и Белия дом.

„Някои хора не разбират очевидното“, каза конгресменът републиканец Дон Бейкън.

Маккарти каза, че обмисля този подход, но не би се съгласил с допълнителната помощ за Украйна, която Байдън поиска и която депутатите от Сената включиха в своята версия на законопроекта.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *