Треньорът на Салимова: Играта й трябва да влезе в учебниците

Треньорът на Салимова: Играта й трябва да влезе в учебниците - 1

Треньорът на Салимова: Играта й трябва да влезе в учебниците

Живко Жеков от години е треньор на Нургюл Салимова в шахматен клуб Бургас 64. 20-годишната българка постигна огромен успех, класирайки се за финала на Световната купа, а в интервю за „Телеграф“ наставникът ѝ заяви, че тя тя вече е част от елита на професионалния женски шах.

– Г-н Жеков, честито класиране на Нургюл на финала на Световната купа! Като гледахте днешните партии, какво си мислехте?
– Ако трябва да съм честен, не ги гледах онлайн, пазя си нервната система (смее се). Чаках да ми кажат резултата и тогава проследявах ходовете. Но от това, което видях, Нургюл показа стабилна психика и много смела и талантлива игра! Коментарите, които вървят на живо от гросмайсторите, които следят партиите, са изпълнени със суперлативи за нея. Победата, която направи в първата партия с контрола от 10 минути, трябва да влезе във всички учебници за атакуваща игра, с жертвата на топа и с хода на офицера и последвалия неспасяем мат. Направо велико! При това Нургюл би Музичук, която е три пъти световна шампионка именно на бързия шах, така че е още по-сладко! Да я победиш на нейна територия, с целия ѝ щаб там, с всичкия ѝ опит, направо нямам думи!

– А Нургюл е сама в Баку…
– Да, сам сама е там. Комуникираме си само по скайпа. Говорим главно, когато ѝ е тежко. Когато бие, не се обажда.

– Кога за последно я чухте и какво ѝ казахте?
– Вечерта преди решителните партии. Казах ѝ, че всичко е постигнато и оттук нататък да играе спокойно и смело напред!

– С това класиране за финала тя влиза и в турнира на претендентките за световната титла…
– Да, точно така. Класира се и за веригата Гран при при жените за следващите 2 години и всъщност тя влиза в топ професионалния женски шах. Нейното име ще се спряга оттук нататък в световния женски шах, особено след днешния успех и без значение какво ще стане на финала. Защото победата ѝ над Музичук не бе все едно се е промъкнала, а напротив – показа игра, която заслужава уважение и прави впечатление. Излезе от тежки психологически и игрови позиции, така че само уважение!

– Какви са шансовете на Нургюл срещу рускинята Александра Горячкина на финала?
– Познаваме я отдавна, тя е топ състезател. Макар да е от младото поколение, Нургюл не е играла досега с нея на класически шах. Регламентът ще е същият като на полуфинала, но рускинята да се страхува – тя има какво да защитава. Ние излизаме да бием, ако можем! Но и това, което Нургюл направи до този момент, е велико!

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *